h

Instemming bereikt over Schulddienstverlening

26 november 2014

Instemming bereikt over Schulddienstverlening

Jaarlijks doen zo'n 1800 Arnhemmers een beroep op de schulddienstverlening. De SP is van mening dat de mensen met problematische schulden goed geholpen moeten worden. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 24 november werd er uitgebreid gepraat over de schulddienstverlening. Daarnaast werd er een belangrijk besluit genomen over de vorm van dienstverlening.

Mensen met grote schuldproblemen kunnen vanaf 2015 voor aanmelding, intake en advies terecht bij de wijkteams. In Arnhem worden 8 wijkteams opgezet, verdeeld over de hele stad. In de wijkteams komen mensen te werken vanuit verschillende werkvelden op het gebied van zorg en welzijn en maatschappelijk werk. De medewerkers van het wijkteams kunnen veel van elkaar leren. Bij de aanpak van schuldenproblematiek is het, volgens verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink, belangrijk dat het wijkteam snel reageert en financiële problemen snel stabiliseert.

SP-fractievoorzitter Cris Lenting is positief over de toevoeging van een specialist op het gebied van schulddienstverlening aan het wijkteam: “Waar wij enthousiast over zijn, is dat zometeen vanuit de wijkteams specialisme voorradig is." Om zijn motivatie te verduidelijken gaf Lenting maandag een voorbeeld van iemand die door schuldproblemen zou worden afgesloten van energie. “Op het moment dat zoiets plaatsvindt en er is iemand in het wijkteam aanwezig die de hevig woedende brand kan blussen, er voor kan zorgen dat iemand niet in de kou of op straat komt te staan, dan is dat winst. Winst die je aan de achterkant absoluut gaat terug verdienen. Wij juichen dan ook toe dat wij deze mensen aan de voorkant gaan inzetten. Dat is echt in de gedachte van 'vroeg erop af',” aldus Cris Lenting.

De wijkteams kunnen mensen met schuldproblemen die langer aandacht en zorg nodig hebben, doorverwijzen naar bijvoorbeeld Rijnstad voor coaching.

De Arnhemse SP heeft ingestemd met het voorstel van burgemeester en wethouders om de hulddienstverlening extern te plaatsen. Dit voorstel is uiteindelijk ook aangenomen. Ook wordt komend voorjaar nog onderzocht of Rijnstad als lokale Arnhemse partij de voorkeur van de gunning krijgt voor het deel van de schuldsanering.

U bent hier