h

Ondersteun kwetsbare Arnhemmers

11 juni 2015

Ondersteun kwetsbare Arnhemmers

Kwetsbare of wilsonbekwame mensen kunnen in Arnhem hulp krijgen van speciale ‘mentoren’ bij het maken van moeilijke zorgbeslissingen. Helaas zijn nog veel te weinig medewerkers van de wijkteams bekend met deze optie. Terwijl er aardig wat kwetsbare Arnhemmers zijn die een mentor nodig hebben. Mensen die niet kunnen terugvallen op een sociaal netwerk of een netwerk hebben dat niet in staat is hen te vertegenwoordigen. D66 en SP maken zich hier zorgen over en willen dat medewerkers van de wijkteams snel weet hebben van deze regeling, signaleren wie hulp nodig heeft en weten hoe ze dit kunnen aanvragen.

Het is behoorlijk lastig om goede beslissingen te nemen die gaan over zorg. Helemaal als je alleenwonend bent en niet kan terugvallen op familie of vrienden en door gevolgen van ziekte of een beperking niet meer volledig wilsbekwaam bent. Voor deze kwetsbare groep mensen moet snel een mentor worden geregeld.

Vanaf 1 januari 2015 is de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingegaan en moet de gemeente er voor zorgen dat mensen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Vaak lukt dit met steun van vrienden en familie. Om ervoor te zorgen dat ook alleenstaande, kwetsbare Arnhemmers zo goed mogelijk ondersteund worden, hebben D66 en de SP een initiatiefvoorstel ingediend zodat iedereen die een mentor nodig heeft, of een verwijzende functie heeft, bekend wordt met deze optie. De gemeente Arnhem is verplicht om inwoners van Arnhem te informeren over wie als vertegenwoordiger kunnen optreden.

Professionals van het wijkteam zijn goed bekend met de inwoners van de Arnhemse wijken. Zij kunnen signaleren of mensen misschien wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Vervolgens kunnen deze professionals de mogelijkheden met de mensen bespreken. Raadsleden Paulien Lunter (SP) en Suzan Kemperman (D66): ”Deze mensen verdienen de juiste zorg en bescherming. Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen kan alleen als deze mensen de juiste zorg en ondersteuning krijgen.”

Juist nu er een hoop verandert in de zorg, is het belangrijk dat iedereen weet heeft van de optie om een mentor te laten helpen met het maken van keuzes. Diegene kan samen met de mentor de juiste afwegingen maken. Individuele vrijheid en zelfbeschikking staan daarbij centraal en daar kan een mentor goed voor zorgen. 

U bent hier