h

In het Nieuws; de Maycretewoningen

5 oktober 2010

In het Nieuws; de Maycretewoningen

In de Gelderlander van afgelopen zaterdag een mooi artikel over de gerenoveerde Maycrete-woningen op Alteveer. In het stuk veel lof voor het behoud van de noodwoningen als zichtbare oorlogsmonumenten. Echter in het zelfde artikel geen woord over de strijd die de SP heeft moeten voeren om de sloop van de woningen af te wenden. Vanaf het moment dat de sloop werd aangekondigd heeft de Arnhemse SP zich sterk gemaakt voor renovatie en behoud van deze monumentale woningen.


ALTEVEER Nieuwe toekomst voor veelbesproken noodwoningen als huis voor senioren

Maycretewoningen beter dan nieuw

Ze zijn beter dan ze ooit waren, de zestien Maycretenoodwoningen in Arnhem. Lang dreigde sloop, maar nu is de stad een levende herinnering rijker.

Eind jaren vijftig, begin jaren zestig hadden ze eigenlijk tegen de grond zullen gaan. Maar anno 2010 staan de zestien veelbesproken Maycretewoningen in de Arnhemse wijk Alteveer er weer blakend bij. "De huizen kunnen weer veertig tot vijftig jaar mee", constateert Marco de Wilde, directeur van Portaal Arnhem. De corporatie is eigenaar van de gemeentelijke monumenten en zat er lang mee in zijn maag.

Gisteren kregen de nieuwe bewoners van de laatste twee opgeknapte noodwoninkjes de sleutel. Ooit gebouwd om de eerste tien, vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog gezinnen te huisvesten, zijn ze nu bestemd voor senioren. Lang stonden de Maycrete-woningen op de nominatie gesloopt te worden om plaats te maken voor een appartementencomplex. Met grote onrust als gevolg. Twee van de huizen zouden als herinnering naar het Nederlands Openluchtmuseum verhuizen. Het bleek uiteindelijk te duur." Voor Portaal-directeur De Wilde was het vlak na zijn aanstelling een hoofdpijndossier. Wat te doen? Hij wist het niet. "Als ik naar het werk fietste dacht ik: slopen, maar als ik dan weer naar huis reed, dacht ik: laten staan", zegt hij nu. Het werd uiteindelijk het laatste.

Mede omdat het financieel beter uitkwam, ook omdat de buurt behoud van de huisjes wel steunde. "En het is natuurlijk heel mooi dat Arnhem, als stad zo getekend door de Tweede Wereldoorlog, nu een levende herinnering aan die oorlog heeft", vindt De Wilde. De Maycrete-woningen zijn grondig aangepakt. Eigenlijk zijn alleen de betonnen prefabmuurtjes en de stalen dakspanten nog origineel. De indeling is anders geworden, de huizen zijn goed geisoleerd en hebben nu centrale verwarming en dubbel glas.

Alles bij elkaar heeft Portaal voor zo'n 70.000 tot 80.000 euro per woning verspijkerd. "Voor dat soort bedragen zet je ook een nieuwbouwwoning neer", zegt de corporatiedirecteur. Hij schat dat de originele bouwkosten van de woninkjes net na de oorlog niet hoger waren dan een paar duizend euro. De hoge kosten van de grootscheepse renovatie hebben onder meer te maken met het feit dat de woningen in slechtere staat bleken dan gedacht. "We zijn bij de verbouwingen veel meer betonrot tegen gekomen dan we hadden verwacht", zegt De Wilde.

In heel Nederland, maar vooral in Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland, werden rond de 930 Maycrete-noodwoningen gebouwd. De naam is een samenvoeging van de naam van de ontwerper, de Amerikaanse architect Bernard Maybeck en het Engelse woord concrete, beton. Herman Verwoert ( 81) en zijn echtgenote Joos (75) genieten met volle teugen van hun nieuwe oude woning. Dolblij waren ze dat ze hun te grote en vochtige huis aan de Obrechtstraat konden verruilen voor een Maycrete-woning in de buurt. Het kan niet beter, zeggen ze, terwijl ze in de ruime tuin genieten van het najaarszonnetje. Ze roemen het huis en de mooie omgeving. Er is maar 1 minpuntje, zegt Herman. We betalen iedere maand 25 euro voor groen dat we niet hebben, en dat wil er bij Portaal maar niet in.


U bent hier