h

SP stelt vragen over misbruik Leegstandwet

3 mei 2011

SP stelt vragen over misbruik Leegstandwet

Naar aanleiding van klachten van huurders van Portaal, heeft de SP Arnhem besloten schriftelijke vragen te stellen aan het College van B&W over onwenselijke praktijken van verhuurders en corporaties met betrekking tot de Leegstandwet.

De Leegstandwet is bedoeld voor tijdelijke verhuur van woningen die bijvoorbeeld op de slooplijst staan. Verhuurders kunnen hiervoor een vergunning aanvragen en mogen met die vergunning tot maximaal vijf jaar woningen verhuren. Die termijn van vijf jaar moet het idee dat tijdelijk ook echt tijdelijk is waarborgen. Wanneer de vijf jaar is verstreken en de huur toch doorloopt, ontstaat een vaste huurovereenkomst met volledige huurbescherming.

In Arnhem blijkt het nogal eens voor te komen dat woningcorporaties zoals Portaal, de wetgeving omzeilen door tijdelijke huurders, vlak voor het verstrijken van de termijn van vijf jaar voor de keuze te stellen: of de woning te verlaten, of een overeenkomst aan te gaan met een anti-kraakbureau met als gevolg slechtere bescherming. Ondertussen wordt de woning niet gesloopt en blijft Portaal wel gewoon eigenaar. In het kort komt het erop neer dat Portaal de wetgeving omzeilt door vlak voor het verstrijken van de termijn het contract te ontbinden.

Deze praktijken zijn onwenselijk. Aldus de SP. Daarom stelden we de volgende vragen aan het college:

  • Is het college bekent met bovengenoemde handelwijze van Portaal?
  • Zo ja, is het college met de SP van mening dat deze handelwijze onwenselijk is?
  • Zo ja, is het college bereid met Portaal in gesprek te gaan om deze handelswijze te beeindigen?

Ook de gemeente verhuurt gemeentelijk bezit op basis van de leegstandwet.

  • Hoe gaat de gemeente om het verstrijken van de vijf jaar termijn?

U bent hier