h

SP Arnhem bezorgd over bezuiniging op casemanagement dementie

18 december 2014

SP Arnhem bezorgd over bezuiniging op casemanagement dementie

SP raadslid Paulien Lunter maakt zich grote zorgen over de toekomst van de casemanagers dementie in Arnhem. De financiering daarvan gaat vanaf 2015 veranderen. De financiering wordt vanuit de AWBZ overgeheveld naar de zorgverzekeringswet. Daardoor gaan de zorgverzekeraars de casemanagers betalen. In de gemeente Arnhem bepaalt zorgverzekeraar Menzis hoe de zorg wordt ingekocht.

Menzis vindt dat de casemanagers vanuit het geldpotje dat bestemd is voor de wijkverpleegkundigen betaald moeten gaan worden. In dat potje zit door de bezuinigingen al minder geld. Een dubbele bezuiniging dus! De afgelopen tijd heeft Paulien Lunter hier herhaaldelijk vragen over gesteld aan het college van B en W.

Tot op heden was in Nederland deze speciale zorg goed geregeld vanuit Rijksoverheid. Als professionals begeleiden de casemanagers mensen met geheugenproblemen zoals dementie. Zij doen dit samen met hun partner of andere mantelzorgers. Hiervoor is geen indicatie of verwijzing nodig. Casemanagers werken samen met de huisarts, de praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner en diverse thuiszorgorganisaties. Hierdoor kunnen de meeste mensen met een beetje hulp toch zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Zorgverzekeraar Menzis bepaalt nu hoe deze zorg wordt ingekocht. Omdat steeds meer oudere mensen thuis (moeten) blijven wonen zijn er juist meer casemanagers en wijkverpleegkundigen nodig. Dit betekent dat organisaties moeten kiezen: of geld voor een wijkverpleegkundige of voor de casemanager. Helaas zullen door deze keuze begin 2015 de eerste 2 van de 7 contracten met de casemanagers in Arnhem beëindigd worden. Dit betekent dat de vaste steun en toeverlaat van vele dementerenden en hun mantelzorgers verdwijnt. Zonder dat bekend is wie de begeleiding gaat overnemen.

Menzis geeft aan dat thuiszorgorganisaties door hun beleid juist keuzevrijheid hebben. Een thuiszorgorganisatie zou in de nieuwe situatie kunnen kiezen tussen zorg door de wijkverpleegkundige of zorg door de casemanager dementie. Menzis vertelt er niet bij dat alles met veel minder geld gefinancierd wordt. "Dat is op een verkeerde manier bezuinigen", zegt Paulien Lunter. Zij legt uit: "Als de zorgverzekeraar kosten wil besparen zou ze juist moeten investeren in casemanagers dementie. Een opname in een verpleeg- of verzorgingshuis is vele malen duurder. Onbegrijpelijk; staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) breekt het eigen overheidsbeleid ook weer zelf af. De door hem beloofde overgangsregeling ontbreekt nog steeds".

Paulien Lunter heeft in oktober hierover gesproken met wethouder Henk Kok. Het probleem was hem nog niet bekend. Vervolgens heeft Lunter vragen gesteld aan het college van B en W. Want: wie gaat nu bijvoorbeeld de mantelzorgers begeleiden? De gemeente is hier verantwoordelijk voor, maar het hoort ook bij de functie van de casemanager.

De SP wil weten of er samenwerkingsafspraken met Menzis zijn gemaakt. Voor dementerenden en voor hun mantelzorgers is het belangrijk dat zij begeleid worden door een kleine groep vaste professionals. De zorg mag dus niet 'opgeknipt' worden tussen Menzis en de gemeente. Wethouder Ine van Burgsteden heeft naar aanleiding van de vragen van de SP beloofd, dat deze mensen dezelfde zorg in 2015 krijgen als in 2014. De SP betwijfelt of dit waargemaakt kan worden als Menzis de financiering niet aanpakt. Inmiddels maakt wethouder Henk Kok zich ook zorgen en is nu in gesprek met het ministerie van VWS en Menzis.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier