h

SP-Kamerlid Sadet Karabulut in Klarendal

24 januari 2009

SP-Kamerlid Sadet Karabulut in Klarendal

Sadet Karabulut in Klarendal
Sadet Karabulut (midden) en Gerrie Elfrink (links) in gesprek met Johan van den Brink van Bewonersgroep Rosendaalsestraat.

SP-kamerlid Sadet Karabulut was vrijdag 23 januari voor een werkbezoek in Klarendal. Samen met een delegatie van de Arnhemse SP bezocht ze onder meer de Sint Annaschool, stichting InterArt, de wijkwinkel en sprak zij met mensen van de Bewonersgroep Roosendaalsestraat die protesteren tegen de komst van een te grote moskee in de straat.

SP-kamerleden doen hun werk niet alleen in het parlement. Om hun werk goed te kunnen doen is het van belang dat de parlementariers weten wat er in het land, in de steden en in de wijken speelt. Om die reden zijn de SP-Tweede Kamerleden regelmatig te vinden buiten Den Haag. Sadet Karabulut is binnen de SP-fractie in de Tweede Kamer verantwoordelijk voor sociale zaken en integratie. Om te weten hoe het daarmee staat in Arnhem, is ze een dag naar Klarendal gekomen.

Bij de Sint Annaschool kreeg Sadet te horen dat segregatie nog steeds een groot probleem is. Negentig procent van de kinderen heeft een niet-Westerse achtergrond. "Ouders brengen hun kinderen liever met de auto naar een school drie kilometer verderop, dan dat ze hun kind bij ons naar school brengen", aldus de directrice. Over ruim twee jaar gaat de Sint Annaschool samen met De Vlindertuin op in de nieuwe brede school die midden in Klarendal gebouwd wordt. "We hopen dat die school net zo kleurrijk en gemeleerd wordt, als de wijk zelf."

Geert Koning woont al jaren midden in Klarendal. Kortgeleden werd hij lid van de SP. Tot zijn stomme verbazing kreeg hij vrijdag niet alleen een Tonick-horloge, maar meteen ook een SP-kamerlid op de koffie. Uitgebreid vertelde Geert dat zijn huis een half jaar geleden nog bij een inbraak werd leeggehaald, maar dat hij nooit uit de wijk zou willen verhuizen. "Klarendal is ondanks alles een geweldige plek om te wonen."

Bij culturele intstelling InterArt vertelde Soheila Najand bevlogen over de activiteiten bij Interart: "Wij gebruiken kunst als middel om jongeren, lager opgeleiden en minderheden te betrekken bij hun omgeving. Nederlanders leven in het publieke domein. Ze zitten in clubs, buurtcomites en inspraakorganen. Minderheden leven juist meer in eigen kring, hun familie, hun vrienden. Kunst en cultuur gebruiken we om die werelden bij elkaar te brengen."

Rob Klinge van de Wijkwinkel in Klarendal vertelde dat twee jaar nadat Klarendal bestempeld werd als Vogelaarwijk er eindelijk wat kan gebeuren. "Er is nu eindelijk geld." Volgens Sadet is het belangrijk dat er in de wijk vanuit een lange termijnvisie gewerkt wordt. "Te vaak zie je dat projecten stoppen als het geld op is, terwijl je problemen pas echt oplost als je langdurig investeert in een wijk."

Bij de Sint Jansschool aan de Rosendaalsestraat sprak Sadet Karabulut met mensen van de Bewonersgroep Rosendaalsestraat. "Ze willen hier een grote moskee, die veel mensen trekt. Die bezoekersstroom kan de wijk niet aan. Het is een ongeschikte plek. We zouden ook hebben geprotesteerd als de Sint Jansschool zou moeten wijken voor een Aldi."
Sadet zegt dat ze vanuit de Tweede Kamer weinig kan doen. "Dit moet in de lokale politiek opgelost worden, maar uiteraard moet er aandacht zijn voor de zorgen van omwonenden. Het zou goed zijn als niet alleen de SP, maar ook andere partijen in Arnhem daar aandacht voor zou hebben."

U bent hier