h

SP trakteert NUON-aandeelhouders

18 februari 2009

SP trakteert NUON-aandeelhouders

Ze zijn nutsDe Arnhemse SP-voorzitter (en Statenlid) Margriet Bleijenberg biedt een nuts aan aan ChristenUnie fractievoorzitter Schuurman.

Actievoerders van de SP hebben woensdagmiddag een traktatie aan NUON-aandeelhouders uitgedeeld. De Gelderse en Flevolandse aandeelhouders (gemeenten en provincies) waren door NUON uitgenodigd op het hoofdkantoor in Arnhem om de jaarcijfers over 2008 te vernemen. Vorig jaar maakte het energiebedrijf een nettowinst van 765 miljoen euro. Deze winst wordt voor 45 procent aan de aandeelhouders uitgekeerd. Voor de SP was dit aanleiding voor deze smakelijke prikactie.

Centraal motto van de acties die de SP overal in het land voert tegen de uitverkoop van energiebedrijven NUON en Essent is 'ze zijn nuts!'. Daarom kregen de aandeelhouders een traktatie in de vorm van nutsjes, om ze te wijzen op het feit dat NUON nog altijd een nutsbedrijf is en in publieke handen moet blijven.


De SP is tegen de verkoop van NUON aan een buitenlandse energiereus en wil dat de aandelen in publieke handen blijven: "Energie is een basisvoorziening, net als drinkwater. Zo iets belangrijks moeten we niet overlaten aan de grillen van de vrije markt en aan buitenlandse bedrijven. Straks hebben we niets meer te zeggen over schonere centrales, de aanpak van topsalarissen, afsluitbeleid, eerlijke prijzen en behoud van werkgelegenheid."

U bent hier