h

SP Arnhem in 'Alles draait om geld'

20 juni 2009

SP Arnhem in 'Alles draait om geld'

Alles draait om geldHet Varaprogramma 'Alles draait om geld' besteedde zaterdag 20 juni aandacht aan de bouw van het station in Arnhem. Het programma vergeleek de bouw van Arnhem Centraal met de Sagrada Familia in Barcelona: Al 128 jaar wordt gebouwd aan deze kerk, maar af is hij nog lang niet. Net zoals het station in Arnhem, waar ook al 12 jaar aan gewerkt wordt.

PvdA-Wethouder Hoeffnagel probeerde in de uitzending namens de gemeente Arnhem uit te leggen hoe het allemaal zo gekomen was. Niet zonder moeite. "Het oude station had nog wel een jaar kunnen blijven staan. Om eerlijk te zijn: ik snap het ook niet."

Presentatrice Astrid Joosten: "Das toch raar. En wat kost zo'n station nou helemaal. Nou, u zult het niet geloven, maar dat waren ze vergeten uit te rekenen."

De SP heeft zich van het begin af aan gekeerd tegen het bouwproject, dat veel te groot en pompeus is voor een stad als Arnhem. SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink: "Tja, het station is niet te bouwen. In ieder geval niet voor een normale prijs. De paar aannemers die dit aankunnen vragen teveel geld. We zijn er nog steeds niks mee opgeschoten als stad. En de reiziger ook niet."

Astrid Joosten merkte fijntjes op dat de bouw van de kantoren bij het station geen problemen opleverde. Die zijn gebouwd door het bedrijfsleven. "Uiteraard waren die wel gefinancierd voor de eerste spade de grond in ging. De torens staan er, maar voor de zekerheid wel met een grote parkeergarage, want met de trein naar je werk is een heel gedoe in Arnhem.


Het programma rekende voor wat het station tot nu toe al gekost heeft. Astrid Joosten: "De gemeente Arnhem staat 60 miljoen in de min. Voor een paar tekeningen, het afbreken van het oude station en nog wat algemene voorbereidingen. Er is dus zometeen een mooie tunnel die nergens naar toe gaat. Want geld voor een station is er niet meer."


De aflevering is hier in zijn geheel te bekijken.

U bent hier