h

Uitslag Europese verkiezingen

9 juni 2009

Uitslag Europese verkiezingen

Plak an!Plakken voor de SP in Malburgen tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen.

De stemkliko’s zijn geleegd, de stemmen zijn geteld. Het is tijd om de balans op te maken van de Europese verkiezingen. Hoe werd er gestemd in Arnhem en hoe scoorde de SP?

Om maar meteen met dat laatste te beginnen: de SP heeft het in Arnhem naar behoren gedaan. Met 10,3 procent van de stemmen mogen we niet ontevreden zijn. Dit percentage is vrijwel exact gelijk aan het aantal stemmen bij de Europese verkiezingen van 2004, en aanmerkelijk hoger dan het aantal stemmen dat de SP landelijk kreeg.

Arnhem in de pas
D66 werd in Arnhem de grootste partij. Ook GroenLinks won fors. Net zoals elders in Nederland, haalde ook de PVV in Arnhem veel stemmen. Maar met 14 procent scoorde de PVV in Arnhem wel minder dan in veel andere gemeenten.
De PvdA verloor in Arnhem ruim de helft van het aantal stemmen. Ook VVD en CDA verloren enkele percentages in vergelijking met de Eruropese verkiezingen van 2004.
De uitslag in Arnhem loopt in de pas met het verloop van de Europese verkiezingen in andere steden in Nederland. Winst voor D66 en GroenLinks, verlies voor PvdA en CDA. De opkomst in Arnhem was 32,2%. Dit is ruim lager dan het landelijk gemiddelde. In heel Nederland ging 36,5% naar de stembus.

Campagne
De SP heeft in de weken voor de Europese verkiezingen uitgebreid campagne gevoerd. Vrijwilligers van de SP stonden diverse keren in de binnenstad met een verkiezingskraam. Er werden schuursponsjes uitgedeeld op de markt in Malburgen. Verkiezingsborden werden volgeplakt met posters en in totaal werden meer dan 15.000 folders en verkiezingskranten huis aan huis door de brievenbus gedaan.
Het is voor het eerst sinds een paar jaar dat er weer verkiezingen waren, en het is goed om te zien dat het animo om mee te helpen met de campagne hoog was. Zelfs bij een onderwerp als Europa. In Arnhem zijn meer dan 50 SP-ers op enige wijze betrokken geweest bij de campagne. Dat belooft wat voor de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010!

U bent hier