h

Actie: laat de goederentrein varen

16 augustus 2010

Actie: laat de goederentrein varen

Op zaterdag 28 augustus a.s. houdt de SP-afdeling van Arnhem een actie. We gaan in de wijken langs het spoor (Lombok, Sonsbeekkwartier, Transvaal, St. Marten, Klarendal) bij de deuren langs voor een handtekening en we gaan raamposters uitdelen.

Laat de goederentrein varen
De regering wil meer personentreinen in de Randstad laten rijden. Daarvoor moeten er 72 tot 106 goederentreinen per dag anders gaan rijden. Die treinen moeten via Gelderland en Overijssel gaan rijden. Nu al hebben mensen langs de spoorlijnen last van de goederentreinen en met de tientallen nieuwe goederentreinen wordt de overlast alleen maar groter. De SP vindt dat die goederentreinen moeten gaan varen: niet meer goederenvervoer per spoor maar via de binnenvaart. Want 40 tot 62 goederentreinen per dag over de IJssellijn en 52 tot 80 over de Twentelijn, dat spoort niet..!!!

Ook in Arnhem krijgen we veel last van deze extra goederentreinen, omdat de goederentreinen vanaf de Betuwelijn over de IJssellijn (de spoorlijn Elst-Deventer) en dus dwars door Arnhem worden geleid om naar Duitsland te komen. Dit zal leiden tot grote problemen zoals lang gesloten overwegen, last van trillingen en geluid voor omwonenden (vooral 's nachts) en voor het verkeer waar het spoor een hindernisbaan wordt. Dat is slecht voor de gezondheid van omwonenden en voor de leefbaarheid van de wijken.

Wat wil de SP? De goederentreinen kunnen hier niet gaan rijden. Zij zorgen voor veel overlast en maken dorpen en stadswijken slechter bereikbaar. Zij nemen ook de ruimte voor nieuwe treinverbindingen voor het personenvervoer weg. De vracht van de goederentreinen kan ook prima door de binnenvaart worden vervoerd. Binnenvaartschippers hebben veel moeite om het hoofd boven water te houden. Zij kunnen snel en milieuvriendelijk hun vracht vervoeren. Daarom moeten de regering, gemeenten en provincies geld steken in betere binnenvaarthavens en goede bevaarbaarheid van de Rijn, de IJssel en de grote kanalen zoals het Twentekanaal. De Tweede Kamer houdt op 8 september een hoorzitting en besluit later in het najaar over de plannen. De SP wil dat de regering stopt met deze plannen en het geld voor de problemen die door de goederentreinen worden veroorzaakt in de binnenvaart steekt.

Kijk ook op: www.laatdegoederentreinvaren.nl

U bent hier