h

'Een ander Nederland' in Nijmegen

16 januari 2012

'Een ander Nederland' in Nijmegen

Er wordt in rechte kringen meesmuilend over gedaan: over de linkse samenwerking. Maar zaterdag 14 januari stond links weer zij aan zij op de bres voor Een ander Nederland. PvdA-aanvoerder en initiatiefnemer Job Cohen, Jolande Sap van GroenLinks en Emile Roemer van de SP waren met 1500 partijgenoten vanuit het hele land naar De Vereeniging in Nijmegen gekomen. Want het kan echt anders, zeiden ze, luid en duidelijk. Een delegatie van de Arnhemse SP was erbij.

De fractieleiders

Samenwerking tussen de linkse partijen is meer dan nodig, vond Emile Roemer. 'Dit knetterrechtse kabinet probeert in één periode af te breken, wat onder leiding van socialisten, sociaaldemocraten en vakbonden in een eeuw is opgebouwd', zei hij. 'Dat is een zaak die alle mensen aangaat. Iedereen wordt getroffen door dit kille afbraakbeleid, van student tot thuiszorgmedewerker, van tramconducteur tot schoonmaker.'

Jolande Sap riep op tot een brede samenwerking tussen alle welwillende democratische partijen. Ze vond het jammer, dat progressieve partijen als D66 en de Christen Unie niet naar Nijmegen waren gekomen, ondanks een uitnodiging. Volgens Sap kan Nederland voorop lopen met milieubesparende maatregelen, én de economie weer vlottrekken. Groene politiek is goed voor banen en werkgelegenheid, en maakt de economische opbloei bovendien duurzaam.

Vlammend betoog

Job Cohen hield een opvallend vlammend betoog voor een samenleving waar de mensen geen radertjes zijn in een dolgedraaide productiemaatschappij. Voor een samenleving waarin iedereen de kans krijgt om werkelijk mens te zijn, in harmonie met andere mensen. Dat is geen fantasie, vond Cohen, maar haalbaar en maakbaar. Daar moeten we samen aan werken.

De drie linkse leiders signeerden eensgezind een gezamenlijk plan om Nederland op een andere manier beter te maken. Dit plan Samen de crisis te lijf is compleet na te lezen op: http://nu.pvda.nl/binaries/content/assets/documenten/2012/PvdA_Cohen-Roemer-Sap_plan-samen-de-crisis-te-lijf.pdf

U bent hier