h

SP Arnhem biedt rapport 'Thuiszorg? Ja! Kopzorg? Nee!' aan aan wethouder Kok

29 mei 2012

SP Arnhem biedt rapport 'Thuiszorg? Ja! Kopzorg? Nee!' aan aan wethouder Kok

Vanavond (dinsdag 29 mei 2012) heeft SP-raadslid Desiree Egberts tijdens de raadsvergadering het rapport Thuiszorg? Ja! Kopzorg? Nee! overhandigd aan Wethouder Kok. Het rapport is het resultaat, ofwel de oogst van het online Meldpunt Thuiszorg dat de SP Arnhem in augustus 2011 opende. Op deze website konden en kunnen Thuiszorgmedewerkers hun ei kwijt over hun ervaringen op de werkvloer. En reacties kwamen er. In veelvoud.

De meest gehoorde klachten zijn een gebrek aan opleiding en werkoverleg, een veel te laag salaris (en geen vast contract), geen vervanging bij vakantie of ziekte en nagenoeg geen contact met collega’s. Daarnaast is opvallend hoeveel Thuiszorgmedewerkers de politiek oproepen om in te zien dat Thuiszorg echt veel meer is dan schoonmaakwerk.

Het rapport
De oogst van het meldpunt is in het rapport in cijfers omgezet. Eveneens zijn alle binnengekomen reacties geanonimiseerd opgenomen. Met de verzamelde cijfers en reacties in de hand, zal de Arnhemse SP de discussie over de invulling van de thuiszorg voor de komende jaren voeren. Het is de SP duidelijk geworden dat er nu al zaken zijn die aandacht vragen. Wanneer we nu niet scherp zijn op de geconstateerde problemen, zal ook in Arnhem de thuiszorg tot een onaanvaardbaar niveau worden afgebroken.

Achtergrond en visie
Iedereen die het nodig heeft, heeft er recht op: thuiszorg. Met goede thuiszorg kunnen mensen langer in hun vertrouwde omgeving blijven. Helaas moeten wij concluderen dat de negatieve gevolgen van de marktwerking in de thuiszorg overal in het land zichtbaar worden. Er zijn schrijnende voorbeelden van mensen die geen goede zorg meer krijgen. Mensen die zorg verlenen worden ontslagen of onderbetaald. Ook in Arnhem waar de thuiszorg nog redelijk goed is geregeld krijgen wij steeds meer signalen dat de thuiszorg achteruit gaat. Dit was voor de SP Arnhem reden om een meldpunt voor thuiszorg medewerkers te starten.

Aanbieden thuiszorg rapport

U bent hier