h

De SP blijft strijden voor de thuiszorg

10 juni 2012

De SP blijft strijden voor de thuiszorg

Onlangs verschenen er berichten in de media over een onderzoek van de Vrije Universiteit. Volgens het onderzoeksrapport is maar liefst 35% van alle cliënten in de thuiszorg van 65 jaar en ouder ondervoed. Het zijn schokkende cijfers. Nog schokkender is, dat niemand in de gaten leek te hebben dat deze ouderen te weinig aten. Het onderzoek toont des temeer aan, dat een kwalitatief goede thuiszorg van levensbelang is. De SP zet zich daarom hartstochtelijk in voor goede huishoudelijke verzorging, ook in Arnhem.

Op maandag 29 mei stond de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op de politieke agenda van de Arnhemse gemeenteraad. Er werd gesproken over de concrete invulling van de huishoudelijke verzorging, de thuiszorg. De SP heeft drie wijzigingsvoorstellen ingediend om de thuiszorg in Arnhem te verbeteren. Die voorstellen zijn gebaseerd op de resultaten van een eigen onderzoek van de SP onder thuiszorgmedewerkers en hun cliënten.
In ons eerste voorstel hebben we ons sterk gemaakt voor kleinschalig, buurtgericht werken. In die aanpak staat de menselijke maat voorop, en krijgen de thuiszorgmedewerkers echt de gelegenheid om op de zorgvraag van de cliënt in te gaan. Door een organisatie als Buurtzorg is overtuigend bewezen, dat deze werkwijze haalbaar en effectief is.
In ons tweede voorstel hebben we helder vastgesteld wat thuiszorg zou moeten zijn. Thuiszorg is huishoudelijke verzorging in de meest brede zin van het woord. Het is duidelijk meer dan alleen maar schoonmaakwerk.
In ons derde voorstel hebben we opgemerkt, dat de indicaties voor de WMO door het CIZ zijn ontaard in een bureaucratisch circus. De SP wil dat de wijkverpleegkundige voortaan de WMO-indicaties doet. De wijkverpleegkundige kent de mensen immers in hun eigen, dagelijkse omgeving.
De drie voorstellen van de SP werden gesteund door Zuid-Centraal en Arnhems Belang.

Helaas kreeg het voorstel van de SP geen steun van de overige partijen in de Arnhemse Raad. Volgens GroenLinks, Pro Arnhem, VVD, Trots op Nederland, PvdA, CU, CDA en D66 bestaat thuiszorg voor 80% uit simpel schoonmaakwerk. Wat hen betreft, is daarmee de kous af. Volgens de SP is dat een te eenvoudige voorstelling van zaken. Goede thuiszorg is veel meer dan ramen lappen en de afwas doen.
Thuiszorgmedewerkers hebben een signaleringsfunctie. Zij zien in een vroeg stadium of hun cliënt meer of andersoortige hulp nodig heeft. Door het vroegtijdig inschakelen van andere zorgverleners kan worden voorkomen dat de cliënt afglijdt in ernstige ziekte, invaliditeit en afhankelijkheid. Uiteindelijk bespaart de signaleringsfunctie van de thuiszorg de gemeenschap dus veel geld. Dat is niet alleen de mening van de SP, maar vooral ook van de thuiszorgmedewerkers zelf, zo bleek uit het SP-onderzoek.
Helaas vonden de meeste partijen in de Arnhemse Raad onvoldoende argumenten om met het WMO-voorstel van de SP mee te stemmen. De SP en veel thuiszorgmedewerkers waren diep teleurgesteld. Het is een verdane kans om de thuiszorg in Arnhem daadwerkelijk en voor lange tijd effectief te maken. Uiteindelijk heeft de SP tegen de hele nota over de WMO gestemd. Zonder de door ons aangedragen verbeteringen gaan de thuiszorgmedewerkers en hun cliënten er alleen maar op achteruit. Zo’n nota steunt de SP niet .
Gelukkig was er tijdens de behandeling van het WMO-voorstel ook een lichtpuntje. De SP heeft wethouder Henk Kok (GroenLinks) gevraagd om het kwaliteitsdocument van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de cliëntenorganisaties te gebruiken bij het afsluiten van nieuwe contracten met thuiszorgorganisaties. Dit kwaliteitsdocument geeft duidelijk meer ruimte aan de thuiszorg. Tot opluchting van de SP is wethouder Kok hiermee akkoord gegaan.

De strijd in de Arnhemse Gemeenteraad voor een betere en effectievere thuiszorg lijkt voorlopig gestreden. Maar de SP geeft niet op, in het belang van de thuiszorgmedewerkers en hun vele cliënten. Dat hoeft beslist geen verloren strijd te zijn, bewijzen recente ontwikkelingen.
Er zijn onlangs in de Eerste Kamer twee wetten aangenomen, die door de Tweede Kamerfractie van de SP waren ingediend. De eerste wet maakt een einde aan de aanbesteding in de thuiszorg, juist met het argument dat thuiszorg zorg is, en geen schoonmaakwerk. Schoonmaakwerk moet worden aanbesteed, waardoor de arbeidsvoorwaarden en de salarissen van de thuiszorgmedewerkers onder druk worden gezet. Zorg hoeft niet te worden aanbesteed.
De tweede, door de SP ingediende wet voert basisuurtarieven in voor huishoudelijke verzorging. Daardoor krijgen de medewerkers een fatsoenlijk loon voor fatsoenlijk werk. Dat voorkomt, dat er via de lonen op kwaliteit wordt beknibbeld.
Beide wetten maken duidelijk dat de landelijke politiek de thuiszorg niet langer ziet als laagbetaald schoonmaakwerk, maar als een belangrijke schakel in de eerstelijns gezondheidszorg. De landelijke politiek onderstreept het belang van huishoudelijke verzorging in de volle betekenis van het woord. De Arnhemse SP roept het college op om deze landelijke trend te volgen, en de thuiszorg in Arnhem de volwaardige plaats te geven die ze verdient. Daar blijft de SP zich hartstochtelijk voor inzetten.

Desiree Egberts
Raadslid SP in Arnhem

U bent hier