h

SP stelt vragen over opvang daklozen

8 juni 2012

SP stelt vragen over opvang daklozen

Onlangs heeft de SP kennisgenomen van de tussenrapportage Minder Opvang, Beter Leven (MOBL). Wij maken ons naar aanleiding van deze nota zorgen over de houdbaarheid van de eerder geformuleerde ambities in het masterplan Minder Opvang Beter leven. De in de Tussenrapportage genoemde cijfers en risico’s lijken in de richting van een stagnatie van het proces te wijzen. Er zijn steeds meer geregistreerde daklozen en er komen steeds minder opvangplaatsen. Ook de uitstroom stagneert door het tekort aan woningen. Wellicht is het verstandig om op tijd de eerdere ambities onder de loep te nemen, zodat er gezocht kan worden naar aanvullingen op en aanpassingen van het Masterplan.

Daarom heeft de SP de onderstaande vragen gesteld aan het college:

1. Op pagina 3 van de rapportage MOBL worden cijfers genoemd omtrent de uitstroom van daklozen. De SP wil graag van u weten waarheen deze cliënten zijn uitgestroomd (kwalitatief)

2. Volgens de tussenrapportage MOBL wordt het huidige aantal opvangplekken gehalveerd, terwijl er sprake is van een toename van het aantal geregistreerde daklozen. Concreet betekent dit dat er voor een meerderheid van de daklozen geen plek beschikbaar is. Het beeld voor de toekomst lijkt nog zorgelijker. Hoe wil het college dit probleem oplossen?
Toelichting: op dit moment zijn er (nog zonder de beoogde inperking van het aantal opvangplekken) ongeveer 120 bedden binnen de Maatschappelijke Opvang beschikbaar. Het aantal daklozen is volgens de zorgmonitor 204 en het aantal geregistreerde zorgmijders betreft 125.
3. Hoe gaat het college anticiperen op de in de nota genoemde risico’s nummer 5: “Extra flankerende bezuinigingen. De bezuinigingen op het participatiebudget staan opgenomen in de Contourennota. Dit kan tot gevolg hebben dat meer mensen tussen wal en schip vallen en dus een beroep doen op de opvang” en nummer 7: “Te weinig woningen voor doorstroming. Het college is met de corporaties in gesprek over het aanbieden van verschillende vormen van woonruimte voor de doelgroep. Erkend wordt dat de woningmarkt knelpunten kent en het niet eenvoudig is om specifieke woonruimte voor de doelgroep te creëren. Ook de hotelmarkt maakt het starten van een woonhotel niet eenvoudig”?

U bent hier