h

SP Verkiezingscongres Nieuw Vertrouwen

3 juli 2012

SP Verkiezingscongres Nieuw Vertrouwen

Zaterdag 30 juni werd in de Brabanthallen in ‘s Hertogenbosch het 19e SP-congres gehouden, onder grote belangstelling van binnen- en buitenland. Een delegatie van de Arnhemse afdeling van de SP was erbij.

verkeizingscongres XIX

Bij het vorige congres, nog geen maand geleden, dachten de afgevaardigden na over de uitgangspunten van de SP. Dit keer waren deze uitgangspunten, aangevuld met de standpunten die de SP gestaafd heeft met veelvuldig onderzoek onder de mensen in het land, onderdeel van het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september aanstaande. Maar niet zonder dat de SP-afdelingen zich daarover hadden uitgesproken.


Het was hard werken tijdens het congres. Maar liefst bijna 600 wijzigingsvoorstellen moesten de afgevaardigden doorspitten, waarvan uiteindelijk ongeveer 200 in stemming werden gebracht. De rest werd of wel overgenomen in het verkiezingsprogramma, of wel het SP-standpunt in het concept-programma bleek toch beter verwoord te zijn. Uiteindelijk zijn de belangrijke punten op de i gezet. Het congres steunde onder andere het voorstel om de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking vast te stellen op 0,8% van het bruto binnenlands product en het voorstel om geen vergunningen meer te verlenen aan nieuwe kolen- en kernenergiecentrales. Tenslotte werd het hele verkiezingsprogramma aangenomen door het congres, net als de kandidatenlijst.



Er was ook genoeg afleiding tussendoor. De minister van economische zaken van IJsland, Steingrimur Sigfusson, vertelde hoe een linkse regering het land uit de ernstige schuldencrisis als gevolg van het faillissement van IJsland heeft gehaald. Door de verzorgingsstaat intact te houden garandeerde de regering dat ook mensen die hun baan kwijtraken, iets te besteden houden, wat de economische groei ten goede kwam. Na 2,5 jaar aan het IMF-infuus te hebben gelegen, is IJsland inmiddels weer deelnemer van de financiële markten, is de werkloosheid teruggelopen, de economie gegroeid en staat het begrotingstekort nog maar op 1,5%.

Lieke Smits, de kersverse voorzitter van ROOD vertelde in haar toespraak klaar te zijn met het beeld alsof ouderen en jongeren tegenover elkaar staan.
 
SP-leider Emile Roemer zette vertrekkend Tweede Kamerlid Ewout Irrgang in het zonnetje. Daarna sloot Emilie Roemer het congres af met zijn toespraak. “Rutte ziet mij als een Holle Bolle Gijs: geld hier, geld hier ... Maar de echte Holle Bolle Gijs ruimt je troep op. En dat is precies wat de SP doet!”
 
We kunnen tevreden terugkijken op een goed congres, met een prachtig verkiezingsprogramma als eindresultaat.

Nederland heeft op 12 september de keuze tussen liberaal of sociaal. Wat kiest u?



Zie ook "https://sp.nl/nieuwsberichten/12244/120630-roemer_op_sp_congres_wij_laten_nederland_niet_rechts_liggen.html

U bent hier