h

Arnhem socialer, door de SP aflevering 7: Geen prestigeprojecten

22 augustus 2012

Arnhem socialer, door de SP aflevering 7: Geen prestigeprojecten

Eerder dit jaar verscheen de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg 2012, een studie van de vakbond FNV.  Uit het rapport bleek dat gemeenten met de SP in het college een beter sociaal beleid hebben. Ook Arnhem, met twee SP-wethouders, was aantoonbaar socialer dan veel gemeenten in de omgeving, waar de SP niet in het bestuur zit. In zeven afleveringen leggen we uit hoe dat komt. Zeven sociale punten waarop de SP in Arnhem scoort, deze week de laatste aflevering: ‘Geen prestigeprojecten’.

Wie geld wil overhouden voor sociale projecten, moet het niet verspillen aan peperdure en zinloze prestigeprojecten. De SP heeft een belangrijke rol gespeeld in het schrappen van het op hol geraakte plan voor een haven in het Rijnbooggebied. Als het havenplan was doorgegaan, hadden de Arnhemmers jarenlang hun goede belastinggeld in een bodemloze bouwput moeten storten.
In ruil voor het schrappen van het havenplan heeft de SP binnen het college wel akkoord moeten gaan met een onderzoek naar de mogelijkheid van een zogenaamd Kunstencluster. Dat is een centrum waarin onder meer het Museum voor Moderne Kunst, de Schouwburg en het Filmhuis een prestigieuze plek moesten krijgen. Het was één van de stokpaardjes van de vorige colleges.
De SP is altijd tegen het Kunstencluster geweest. Niet alleen de bouw is duur, maar ook de exploitatie en het onderhoud. Terwijl het museum en de schouwburg op dit moment al een onderdak hebben. Maar de SP is een betrouwbare coalitiepartner, die zich aan de afspraken houdt. Dus ondersteunde de SP het onderzoek naar een ‘culturele trekker in de zuidelijke binnenstad’, zoals het cluster ook wordt genoemd.
Kort geleden is het resultaat van dat onderzoek gepresenteerd. Daaruit blijkt dat het oorspronkelijke plan voor een Kunstencluster een onbetaalbaar monster was. Zelfs in een aangepaste, meer bescheiden vorm blijft het een project een financieel risico.
Zolang dat financiële risico blijft bestaan, staat de SP niet te trappelen van ongeduld om het Kunstencluster, koste wat het kost, door te drukken. Er zijn in sommige Arnhemse wijken grote problemen en noden die om een oplossing vragen. Zolang dat zo is, moet geen geld worden verspild aan prestigeprojecten. Daar staat de SP voor.

Reacties

Ik woon in Arnhem, ben idd blij dat het op papier mooie maar in de portomonnee belachelijke Rijnboogproject is afgewezen. De voorbereidingen, ontwerpen en "man-uren" hebben al teveel gekost, zo zonde!

Reactie toevoegen

U bent hier