h

Mooie samenwerking. Toegankelijkheid Presikhaaf appartementencomplex

15 september 2012

Mooie samenwerking. Toegankelijkheid Presikhaaf appartementencomplex

Begin juli kreeg ik een verzoek van onze afdelingsvoorzitter Fiona Verwijs om mee te gaan naar Geta Schnellen en te praten over de toegankelijkheid van een nieuwe flat in Presikhaaf, waar Schnellen woont.

In deze flat wonen veel mensen met een WMO-indicatie. Maar er blijken te weinig plaatsen te zijn om een scootmobiel op te laden en te stallen, de deuren gaan erg zwaar open en de draaicirkel om uit de lift te komen is te klein, zeker voor Geta, omdat zij een elektrische driewielerfiets heeft die nogal groot is. Hierdoor moet ze afstappen en de fiets optillen, en dat heeft haar al diverse blessures opgeleverd. Ze had zelf al verschillende acties ondernomen om hier een oplossing voor te zoeken, maar ze werd van het bekende kastje naar de muur gestuurd. Het was dus tijd voor de SP om de situatie te bekijken.

Inderdaad bleek het een zotte situatie. Er was bij de bouw van het appartementencomplex niet voldoende rekening gehouden met een aantal zaken die voor de mensen in de flat van belang zijn. Terwijl juist mensen met een WMO-indicatie hier wonen. Ik heb een ambtenaar van de gemeente gevraagd om samen eens naar de situatie te kijken en vrijdag 14 september zijn we er geweest.
De ambtenaar was zeer hulpvaardig en zij had ook een technische man meegenomen. De ambtenaar deelde de mening dat het hier nogal schortte aan de toegankelijkheid. Samen hebben we alles bekeken. Het mooie was dat er steeds meer flatbewoners bij kwamen staan om hun verhaal te doen. Daaruit bleek ook dat de problemen speelden bij de andere  bewoners.

Mensen die een beperking hebben en ziek zijn en daar al hun energie voor nodig hebben, zouden  dit soort gevechten niet aan hoeven gaan. Als je achteraf allerlei zaken moet corrigeren in een gebouw, is dat veel duurder dan gewoon vooraf goed na te denken over de toegankelijkheid. Daar was de ambtenaar het volledig mee eens en zij gaf ook aan dat ze wil dat de gemeente vooraf nauw betrokken wordt om dit te controleren.

Nu wordt er zo spoedig mogelijk naar een oplossing gezocht en worden er aanpassingen gedaan. Dankzij een moedige vrouw als Geta, die ondanks haar beperkingen nooit opgegeven heeft, haar mond open heeft gedaan en mensen heeft gemobiliseerd. En dankzij een ambtenaar van de gemeente die heel open naar de problemen van de bewoners heeft geluisterd, en iemand had meegenomen met verstand van bouwtechnische zaken. Zo kan het dus ook.

Desiree Egberts
Commissie Zorg & Welzijn

Reactie toevoegen

U bent hier