h

Ondergrondse supermarkt in Lombok?

18 oktober 2012

Ondergrondse supermarkt in Lombok?

Al langer is de verkeersdrukte op de Utrechtseweg en omgeving een feit. Waar is men nu mee bezig? Een plan maken voor een ondergrondse supermarkt!

Verkeer uit Oosterbeek en vanaf de stad wurmt zich elke werkdag weer heen en weer. Een ondergrondse supermarkt is op deze plek vragen om nog meer problemen voor de verkeersdeelnemers en buurtbewoners van Lombok. En niet te vergeten voor alle aangrenzende buurten. Want ook de wijken Heijenoord, Hoogstede en Klingelbeek worden hier de dupe van. Kijk eens naar alle schoolgaande jeugd die met gevaar voor eigen leven vanaf Oosterbeek langs de rotonde voor het Arnhems Buiten fietst. En daarbij genomen het vrachtverkeer dat telkens weer naar het eerder genoemde park moet om hun vracht te lossen. Meerdere malen gaat dat maar net goed. De rotonde is dan weliswaar helemaal opgeknapt, maar je zult er toch maar langs moeten twee maal per dag. De Arnhemse gemeenteraad zou er goed aan doen om eerst eens goed na te denken en zich ter plaatse te oriënteren voordat men een besluit neemt. In de krant stond dat men de bestaande supermarkt wil compenseren en de eigenaar en het personeel een baantje aanbiedt. Wordt daardoor de verkeersituatie onderaan de Oranjestraat beter?

Een eerste peiling van de SP onder een aantal bewoners van de wijk Lombok leverde de volgende bezwaren op tegen de ondergrondse supermarkt. Ten eerste een toename van het verkeer: een algehele toename van autoverkeer, filevorming, overlast van verdwaalde of verkeerd gereden auto’s, een toename van het vrachtverkeer van leveranciers (een supermarkt moet zo’n 3 maal per dag bijgeleverd worden). Ten tweede een toename van de parkeeroverlast: bewoners kunnen hun eigen auto niet meer kwijt en er wordt geparkeerd op plaatsen van vergunninghouders of op invalide parkeerplaatsen. Ten derde zijn er milieubezwaren tegen de supermarkt, namelijk een toename van de fijnstofuitstoot. Ten vierde zal er een toename zijn van het lawaai door het toegenomen autoverkeer en vrachtverkeer en van de koelinstallaties op het dak van de supermarkt. Tenslotte voldoet het huidige aanbod van de Spar en de Vonk en worden de grote wekelijkse boodschappen gedaan in Oosterbeek of in de Burgemeesterswijk. Krijgt de ondergrondse supermarkt voldoende draagvlak in Lombok? SP Arnhem zet vraagtekens bij de komst van de supermarkt en volgt de ontwikkelingen kritisch.

Reacties

Kijk ook hier: de Spar wilde zelf verhuizen naar de Utrechtseweg. Daar hoor je niemand over. Dat mag wel van de SP? Of ook niet? http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/11859653/Compensatie-buurts...

Lees ook de reacties eens door. Bijna allemaal positief over Hoogvliet. Hou daar ook eens rekening mee, niet alleen met een klein clubje met een grote bek en goeie connecties. Die als zogenaamd alternatief een kantoorgebouw willen!!! Alsof er niet tientallen leeg staan in de stad.

Beste Gerard, ik denk dat daar niets over bekend is bij de fractie en zeker niet bij het bestuur (ben daar lid van). Het gaat ons om dat een heel veel meer verkeer komt en de luchtvervuiling die daarmee gepaard gaat. De SP zet vraagtekens bij de noodzaak van de ondergronde supermarkt. Groetjes Hans.

Er is nu ook veel extra verkeer doordat mensen de auto nemen naar Oosterbeek voor de boodschappen. Of dwars door Lombok rijden naar de Amsterdamseweg. Plus alle overlast van de Spar voor de bewoners van de Oranjestraat: niet geschikt voor een supermarkt. Gek dat jullie niet weten dat de Spar zelf ook naar de Utrechtseweg wil en dat heel veel Lombokkers juist voor die nieuwe supermarkt zijn. Vooral SP-stemmers met kleine beurs.....

Beste Gerard,

We zijn bij diverse bijeenkomsten geweest. Het lijkt er zeer sterk op dat uw mening anders is dan die van velen in Lombok. Ik begrijp uw stelling over de "dure" Spar en ook de wens voor een goedkopere supermarkt. Echter staan deze zaken los van een grote supermarkt die ondergronds gebouwd wordt en zich niet alleen op Lombok richt.

Ook uw stelling over het verkeer is onjuist. Het meeste verkeer staat in Lombok tijdens de spits. Dit is géén verkeer die naar een supermarkt wil, maar verkeer dat van Arnhem door Oosterbeek naar Wageningen, Ede, de A50 en de A12 rijdt. Arnhem lijdt eenmaal aan het probleem dat snelwegen ver verwijderd zijn van het stadscentrum (met uitzondering van de A325.) Dit zou betekenen dat er alleen nog maar extra verkeer van buitenaf richting de supermarkt bij komt. Zoals gezegd gaat het niet alleen om een buurt-supermarkt.

Wij zijn dus géén tegenstander van een andere supermarkt naast de Spar of in vervanging van de Spar, maar wel  zetten we vraagtekens bij deze XL-supermarkt, waar veel Lombokkers dit ook doen.

Ik zou 145 bezwaarschriften en 550 handtekeningen tegen de supermarkt geen 'klein clubje met een grote bek en goeie connecties' willen noemen.

Reactie toevoegen

U bent hier