h

Voor een fatsoenlijke samenleving

15 oktober 2012

Voor een fatsoenlijke samenleving

‘Middenklasse ziet banen verdwijnen’, kopte De Volkskrant afgelopen week. Volgens een eigen onderzoek van de krant verdwijnen steeds meer ‘gewone’ banen voor ‘gewone’ mensen.

Aan de bovenkant van de arbeidsmarkt is er nog wel vraag naar hoogopgeleide specialisten. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt groeit de vraag naar laagbetaalde banen zoals schoonmaker, beveiliger en horecamedewerker. Daar tussenin zit weinig baanperspectief.
In de Verenigde Staten is deze ontwikkeling al tientallen jaren aan de gang. In de VS zijn doorsneebanen een zeldzaamheid geworden. Daar is het normaal dat mensen twee of drie laagbetaalde baantjes hebben. Zelfs dan is er vaak niet genoeg geld om de rekeningen te betalen. Deze groep ‘werkende armen’ groeit snel in Amerika.
En in Nederland, blijkt uit het onderzoek van De Volkskrant. Door het overbrengen van werk naar lagelonenlanden en door verregaande automatisering en robotisering worden gewone banen zeldzaam in ons land.
Omdat de financieel gezonde middenklasse steeds kleiner wordt, worden de verschillen tussen rijk en arm steeds groter. En wie arm is, kan niet meer via een sterk sociaal midden omhoog klimmen op de maatschappelijke ladder. Arm zijn wordt weer erfelijk, net als in de negentiende eeuw.
De SP vecht tegen dit rampenscenario. Bijvoorbeeld door vast te houden aan het minimumloon voor volwaardige arbeid, door het knokken voor het behoud van sociale werkplaatsen, en door verzet tegen rampzalige privatiseringsplannen.
Ook in Arnhem staan twee SP-wethouders en een zevenkoppige SP-fractie pal voor een fatsoenlijke beloning voor fatsoenlijk werk. Want een rechtvaardige samenleving zonder armoede en loonslavernij begint bij fatsoen. De SP is de enige fatsoenlijke partij in een toenemend onfatsoenlijke klassenmaatschappij.
 

Reactie toevoegen

U bent hier