h

De vakbond is de Duivel!

21 november 2012

De vakbond is de Duivel!

Maandagavond, 19 november, was een tiental raadsleden op bezoek bij  Altenova. Dit bezoek was gepland naar aanleiding van een motie van Zuid Centraal een jaar geleden, om eens te luisteren naar wat er allemaal speelt en wat er, na de ondertoezichtstelling, gedaan is om de zorgelijke situatie te verbeteren. Het was een besloten bijeenkomst die georganiseerd was door de bestuurder (dhr. Jonkergouw) van Altenova.

Eerst gaf hij een inleiding over de werkzaamheden, daarna kwamen drie medewerkers van de locatie aan het woord, ook spraken de medewerkers van de locatie in Elst en tenslotte waren er nog drie mensen van de OR. Ze waren allemaal positief. Er werd aangegeven dat er best wat problemen waren geweest, maar het gaat nu goed en er is veel overleg met de teams. Ondertussen mochten de raadsleden vragen stellen. Vooral de SP en Zuid Centraal waren kritisch.

Wat vreemd was, was dat er niemand van de stakers van 3 november of medewerkers die lid zijn van de AbvaKabo uitgenodigd waren. Er werd zelfs gezegd dat het niet klopt wat de afwezigen beweren. Ook over het dagboek van de Akkerwinde was men ronduit negatief. Maar bij een van mijn vragen kwam de werkelijke bedoeling van de avond naar boven: er werd gezegd dat er ook eens een andere geluid gehoord moest worden. Dat betekent, volgens mij, gewoon: wie kritiek heeft, die is niet welkom.

Daarmee gaat men volledig voorbij aan het feit dat het heel wat is als zorgmedewerkers gaan staken. Dat was in 20 jaar niet voorgekomen en dat doen ze pas als het water echt tot de lippen staat. Deze medewerkers ervaren een te hoge werkdruk, waardoor er geen goede zorg gegeven kan worden. En doordat zij durven op te staan, hun mening kenbaar maken, ervaren ze dagelijks negativiteit op de werkvloer. Ik heb bewondering voor deze zorgmedewerkers en hun strijd, het is heel zwaar om dat vol te houden.

Toen ik vroeg waarom de vakbond geen informatie mag verspreiden en niet zomaar meer op de werkvloer mag komen, brak zo ongeveer de hel los. De verwijten naar de vakbond toe vlogen door de zaal. De bestuurder ontplofte zowat en geeft hen de schuld van de huidige, slechte situatie. De vakbond was die avond echt 'de duivel'. Waarbij men toch echt vergeet dat zij niet verantwoordelijk is voor de onder toezichtstelling.

Wij pleiten ervoor dat de bestuurder de vakbond als serieuze gesprekspartner beschouwt. Dat staat ook in de vakbondrechten. Zij is de vertegenwoordiger van de medewerkers die opstaan voor meer personeel en goede zorg.

Naar aanleiding van deze avond heeft de SP schriftelijke vragen ingediend. De SP vindt ook dat het college ook haar verantwoording moet nemen voor kwetsbare bewoners van Arnhem die goede zorg nodig hebben. In zulke gevallen kun je als stadsbestuur niet wegkijken.

Desiree Egberts

De schriftelijke vragen van de SP vind je hier:

https://arnhem.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=449480/verantwo orde_zorg_Altenova_Akkerwinde.pdf

De Gelderlander doet ook verslag van de ontwikkelingen rond Altenova, kijk hier:

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/12063915/SP-wil-meldpunt-Arnhemse-zorgcentra.ece

en:

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/12064421/Werknemers-zorginstelling-Arnhem-symbolisch-naar-politie.ece

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier