h

Noodklok tegen de afbraak van de thuiszorg

28 november 2012

Noodklok tegen de afbraak van de thuiszorg

Op 27 november verzamelde zich ruim 700 thuiszorgmedewerkers om de acties te bespreken tegen de desastreuze bezuiniging van de VVD en PvdA op de thuiszorg. Het nieuwe kabinet wil de huishoudelijke verzorging zo goed als afschaffen: er blijft nog maar 25% van het budget over voor gemeenten. Onder het mom: alleen mensen die het echt nodig hebben en die het niet kunnen betalen krijgen nog thuiszorg. 58.000 banen zullen waarschijnlijk verdwijnen door deze maatregel. Cliënten moeten maar zien hoe ze het redden als ze geen gebruik kunnen maken van die 25%.

Hoezo echt nodig? Is het kabinet vergeten dat de meeste mensen die huishoudelijke zorg nodig hebben al op het minimum zitten? Suggereert men dat er veel zorg gegeven wordt die niet nodig is? Mensen vragen vaak pas hulp als het echt niet anders kan, als ze hun omgeving al ingeschakeld hebben en het echt niet meer redden.

Als gemeenteraadslid was ik bij de demonstratie om te laten zien dat we als SP de strijd voortzetten en hun verzet steunen: samen met de medewerkers en cliënten staan we op de bres voor goede zorg en tegen de afbraak van hun beroep.

Terecht zijn de thuiszorgmedewerkers erg boos. Ze maken zich ook grote zorgen over hun cliënten. 'Verwaarlozing, vervuiling, vereenzaming liggen op de loer.' 'Het uithollen van de samenleving en het niet meer naar elkaar omkijken, dat kunnen we niet laten gebeuren!' 'Ons beroep is veel meer dan alleen schoonmaken.'

Het kabinet wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Anderzijds stelt men rigoureuze bezuinigingen op huishoudelijke zorg, begeleiding en verzorging thuis voor. Het zijn precies deze zaken die nodig zijn om mensen te helpen langer thuis te kunnen blijven wonen.

De AbvaKabo, die de noodklok luidt, heeft deze bijeenkomst georganiseerd. De bond stelt tevens een actiecomité samen om de aandacht te blijven vestigen op de problemen in de zorg. De actiebereidheid is groot onder de medewerkers en krijgt in februari 2013 een vervolg.

Desiree Egberts

Teken alvast de petitie: Steun de Strijd voor de Thuiszorg:

http://www.strijdvoorthuiszorg.nl/forms/petitie/

Reactie toevoegen

U bent hier