h

Personeel Altenova staakt voor betere werkomstandigheden

4 november 2012

Personeel Altenova staakt voor betere werkomstandigheden

Ondanks intimidaties van de directie heeft het personeel van verpleeg- en behandelcentrum Altenova het werk zaterdagmiddag 3 november een aantal uren neergelegd. Een delegatie van de Arnhemse SP was erbij om mee te demonstreren voor betere werkomstandigheden.

Al vele jaren is er een structurele onderbezetting bij Altenova in Elden. Dat heeft dramatische gevolgen voor zowel patiënten als voor het personeel. Tijdens de actiemiddag op 3 november werden soms schrijnende voorbeelden aangehaald. Van patiënten die gedwongen de hele dag in bed moeten blijven omdat er niemand is om ze eruit te halen. Tot patiënten die sterven omdat de overdracht tussen verschillende ploegen niet deugt.

Een half jaar geleden bood Lilian Marijnissen van vakbond AbvaKabo de directie van Altenova een petitie aan. Daarin werd gevraagd om iets aan de onhoudbare situatie te doen. De petitie werd destijds door 99% van de medewerkers ondertekend.

Sindsdien is er volgens het personeel niets verbeterd, ondanks vage toezeggingen van de leiding. Dat is opmerkelijk, omdat de overheid wel 1,6 miljoen euro op tafel heeft gelegd om de knelpunten op te lossen. Waar is er met dat geld gebeurd?, vragen medewerkers zich af. Ligt het nog in de kluis van directeur Piet Hein Jonkergouw?

Jonkergouw liet zich overigens niet zien, in de actietent die door de vakbond voor de deur van het verpleeg- en behandelcentrum was neergezet. ‘Waarom is de directie hier niet, bij het eigen personeel?’, vroeg SP-kamerlid Henk van Gerven zich af. Van Gerven, specialist op het gebied van de gezondheidszorg, was één van de sprekers zaterdagmiddag.

De directie van Altenova deed ondertussen zijn uiterste best om de stakers en actievoerders zwart te maken. Het zou maar om een piepklein groepje medewerkers gaan, opgehitst door de vakbond, dat op onverantwoorde wijze de boel in het honderd liet lopen. Volgens de AbvaKabo deed echter 80% van de medewerkers van Altenova mee aan de actie. En een speciale ploeg zorgde voor de nodige zorg tijdens de werkonderbreking.

Veel bewoners van Altenova, sommigen in rolstoel, lieten zich niet voor de gek houden door de directie. Zij kwamen spontaan naar de actietent om hun sympathie te betuigen en mee te demonstreren met het personeel. Daar is best moed voor nodig. De leiding van Altenova heeft in de voorgaande dagen zwaar op de stakingsleiders geleund, om de werkonderbreking niet door te laten gaan. Gelukkig zijn de medewerkers niet voor de druk gezwicht, en hebben een goede actie gevoerd. Niet om meer loon, maar om meer handen aan het bed van de bewoners. Die moed en dat doorzettingsvermogen steunt de Arnhemse SP van harte.

Reacties

Drie jaar geleden was het ook al hommelus.
Heb als familie het nodige meegemaakt. Resultaat een verstoorde relatie tot mijn moeder welke nu in Eilandstaete verblijft.

Reactie toevoegen

U bent hier