h

SP Filmavond met filmmaker Harko Wubs

7 november 2012

SP Filmavond met filmmaker Harko Wubs

Twee bijzondere, kritische, korte documentaires van Harko Wubs/Hark’oh Films staan op het programma

Salang ’t de wyn fan de wolken waait

documentaire, 18 min., 2008

In het tijdperk van globalisering en een Verenigd Europa lijkt de maatschappelijke betrokkenheid van burgers en hun invloed op de maatschappij  kleiner te worden. De groter wordende afstand tussen burgers en machthebbers, de centralisering, bureaucratisering en het uniforme karakter van het globalisme kan mensen het gevoel  geven dat ze geen invloed meer hebben op hun eigen leven en hun leefomgeving.

Salang’t de wyn fan de wolken waait toont drie verschillende situaties in het décor van Friesland, waarin mensen ‘dapper weerstand bieden’ aan deze ontwikkeling. Zij  proberen allen het heft in eigen hand te nemen. Op hun eigen manier en met hun eigen redenen. Dat verhaal wordt gecombineerd met een verhaal over een unieke Middeleeuwse geschiedenis die bekend staat als de ‘Friese Vrijheid’.

Dit is hoe een land ontstond

experimentele documentaire, 26 min., 2012

Ooit vormde de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep de grens tussen Nederland en Duitsland. Op een dag is deze sloot gedempt en Gerard Beukeveld werd onteigend. Volgens hem is er echter destijds noch door Nederland noch door Duitsland geld betaald voor de grond waar ooit die sloot lag. Op die plek is daarom door hem en zijn enthousiaste volgelingen een  nieuwe, soevereine staat uitgeroepen: Eurostaete. Evenals de grenzen van Eurostaete, zijn ooit ook de grenzen van Nederland bevochten, bepaald of ontstaan. In vogelvlucht vliegt 'Dit is hoe een land ontstond' door deze grensgeschiedenis en legt dit naast de ontstaanswijze van Eurostaete. De film vertelt (en bezingt!) hiermee het absurde verhaal van de landsgrenzen.

De filmmaker zal deze avond aanwezig zijn, zijn films en keuzes toelichten en op vragen ingaan. Mogelijk wordt het programma nog aangevuld met een korte documentaire of reportage.

Waar: SP partijhuis, dovenetellaan 55, Arnhem

Wanneer: 30 november, 19.30 uur

 

Reactie toevoegen

U bent hier