h

SP voorstel toegankelijkheid en uitgankelijkheid unaniem aangenomen

8 november 2012

SP voorstel toegankelijkheid en uitgankelijkheid unaniem aangenomen

In de raadsvergadering van 5 november j.l., bij de meerjarenbegroting, is het SP amendement Inclusief werken op alle beleidsterreinen door de hele raad aangenomen, dat is een mooi succes.

Meerdere keren constateerde de SP dat de toegankelijkheid voor gehandicapten en ouderen wat betreft de openbare ruimte, ook bij opbrekingen en verbouwingen, te wensen overlaat. Dit wordt vaak achteraf pas zichtbaar en als het vervolgens alsnog 'gerepareerd' moet worden, dan is dat een kostbare zaak. Ook bij evenementen is het nog geen vanzelfsprekendheid dat de toegang gewaarborgd is voor alle Arnhemmers.

Daarom is het van belang dat bij de ontwikkeling en locatiekeuze van bouwprojecten, gebouwen met een openbaar karakter en andere belangrijke zaken (zoals bushaltes) in een vroeg stadium rekening wordt gehouden met de belemmeringen die mensen met een beperking kunnen ervaren. Dit kan eenvoudig gerealiseerd worden door vertegenwoordigers van kwetsbare groepen, zoals het APCG (Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten) vroegtijdig bij dergelijke projecten te betrekken. Zij hebben mensen beschikbaar die bijvoorbeeld vooraf de tekeningen kunnen lezen en advies willen geven. Zo kan er in een vroeg stadium al rekening gehouden worden met mogelijke hindernissen. Ook wees de voorzitter van het APCG, de heer F. Makkinga, de SP op het belang van de uitgankelijkheid (de zorg voor het veilig vluchten voor ouderen en mensen met een handicap). Dit wordt heel vaak vergeten. Een voorbeeld hiervan is dat er buiten bij een nooduitgang een grindpad ligt, zodat je er met een rolstoel niet doorheen kunt en dus niet ver komt.

Omdat het de toegankelijkheid en uitgankelijkheid nog steeds geen vanzelfsprekendheid is vond SP Arnhem het van belang om dit formeel vast te leggen. De SP is dan ook blij met het verkregen, brede draagvlak in de gemeenteraad.

Onderstaande besluit en tekst is toegevoegd aan de meerjarenbegroting:

Het belang van inclusief werken op alle beleidsterreinen. Vertegenwoordigers van kwetsbare groepen, zoals het APCG, worden in een vroeg stadium geïnformeerd en geraadpleegd door het college over bouwprojecten en beleidsvisies betreffende de openbare ruimte en gebouwen, mobiliteitsvraagstukken en alle andere relevante beleidsterreinen waarbij inclusief beleid een rol speelt en de uitgankelijkheid ook de aandacht heeft.

De Basiseisen van toegankelijkheid worden geformaliseerd in gemeentelijk beleid, dat wil zeggen dat deze opgenomen worden in de ‘gemeentelijke gele bundel’. Bij het afgeven van evenementenvergunningen en bouwvergunningen worden, voor zover redelijk en toepasbaar, basiseisen van toegankelijkheid  opgenomen.

Desiree Egberts

Reactie toevoegen

U bent hier