h

Personeel Pleyade spreekt in Arnhemse raad

18 december 2012

Personeel Pleyade spreekt in Arnhemse raad

Maandagavond 17 december hebben actievoerende medewerkers van zorggroep Pleyade de Arnhemse gemeenteraad toegesproken. Ze maakten van hun burgerspreekrecht gebruik, om bij de raadsleden aandacht te vragen voor hun strijd voor betere zorg.

De woordvoerster van het personeel luidde letterlijk de noodklok. Het verhaal is bekend: in de verpleeghuizen van zorggroep Pleyade moet teveel werk worden gedaan door te weinig mensen. Daardoor komt de zorg in de knel. Als het personeel daarover met de directie wil praten, wordt het onder druk gezet en geïntimideerd. Vakbonden worden monddood gemaakt en genegeerd.
De actievoerende medewerkers willen dat de directie van Pleyade weer constructief met de vakbond en met het personeel om de tafel gaat zitten. Dat wil de Arnhemse politiek ook wel. Maar veel verder willen de meeste  raadsleden niet gaan. ‘Het is een zaak tussen de vakbond, het personeel en de directie’, vonden veel politici. ‘We hebben helemaal geen middelen om invloed uit te oefenen’, zeiden ze.

Inmiddels heeft ook de tegencampagne van de Pleyade-directie de Arnhemse politiek bereikt. De directie wil de Arnhemmers doen geloven dat de actievoerders worden misleid en opgehitst door vakbond AvbaKabo FNV en de SP. Volgens de directie is er immers niets aan de hand. ‘Wat is nu de waarheid?’, vroegen sommige Arnhemse raadsleden zich af.
Ook wethouder Henk Kok (GroenLinks) vond dat hij officieel geen bevoegdheid had om in te grijpen. ‘Maar u gaat wel over de zorg in Arnhem’, antwoordde SP-raadslid Desiree Egberts. ‘Ja, ik ben verantwoordelijk voor goede zorg, maar wij zijn als stadsbestuur geen partij in de discussies tussen leiding en personeel’, vond Kok. ‘Maar ik praat bijna wekelijks informeel met de Arnhemse zorginstellingen.’
Of hij tijdens die informele gesprekken ook de arbeidsconflicten bij de directie van Pleyade had aangekaart, wilde Kok niet zeggen. Het personeel van Pleyade gaat in ieder geval weer actie voeren, samen met AbvaKabo FNV, aanstaande woensdag 19 december tussen 13.00 en 15.30 uur in het Posttheater in Arnhem. De Arnhemse SP komt meedemonstreren.

 

Reactie toevoegen

U bent hier