h

Veertig jaar SP zonder ophef

9 december 2012

Veertig jaar SP zonder ophef

Het jaar 2012 is bijna voorbij. 2012 is het jaar waarin de SP veertig jaar bestaat. De SP in Arnhem is ongeveer even oud. Dat hebben we niet aan de grote klok gehangen. Daar zijn de omstandigheden niet naar.

In 1972 heeft een stel linkse rakkers in Rotterdam de SP opgericht. De wereldrevolutie zat er aan te komen, en daar kon je maar beter op voorbereid zijn, ook in Nederland, vonden ze. Ook in Arnhem waren er vieze stinkfabrieken als de Billiton, en was er weinig oog voor de woon- en leefomstandigheden van de arbeiders. In Arnhem werd al snel een afdeling opgericht van de ‘Socialistiese Partij’, zoals het toen geschreven werd.
Het romantisch revolutionaire is er inmiddels wel een beetje af. Maar ook nu nog is de SP een partij die de zaken fundamenteel anders aanpakt dan andere partijen. Nog steeds komen we actief op voor de zwakke schouders, die in deze neoliberale wereldordening vaak de zwaarste lasten dragen.
De armoede in ons land neemt de laatste jaren toe. Zelfs mensen die dachten het goed voor elkaar te hebben, zien nu hoe hun banen en hun toekomst in gevaar komen. Velen die gisteren met een creditcard op zak liepen, doen vandaag hun boodschappen bij de voedselbank en het kringloopcentrum. Het kan iedereen treffen.
Het kabinet Rutte II gaat daar niets aan doen. Armoede is volgens Rutte een natuurverschijnsel, zoals regen of wind. Als het regent word je nat. Als je arm bent heb je pech gehad. Of liever nog: armoede is je eigen schuld. Volgens de SP is armoede geen natuurverschijnsel maar een politieke keuze. Als je wilt, dan kan het anders. De SP wil het anders, ook in Arnhem. Daar zijn we al veertig jaar mee bezig, en daar gaan we zeker nog veertig jaar mee verder. Zonder ophef.

Gelegenheidsuitgave:
40 jaar SP. Leden aan het woord, Amersfoort, 2012

Reactie toevoegen

U bent hier