h

Armoede nadrukkelijk op Arnhemse agenda

8 januari 2013

Armoede nadrukkelijk op Arnhemse agenda

‘Armoede’ is meer dan te weinig geld hebben. Dat bleek maandagavond 7 januari wel, toen de Arnhemse gemeenteraad zich liet bijpraten door experts op het gebied van de armoedebestrijding. Het ging over schuldenbergen, over maatschappelijke uitsluiting en over eenzaamheid.

Armoedebestrijding staat de komende tijd nadrukkelijk op de agenda van de Arnhemse raad. Armoede is een landelijk probleem. Maar Arnhem heeft meer behoeftige mensen binnen haar grenzen dan de meeste andere gemeenten. De stad aan de Rijn staat op plaats zeven van de armoedelijst.
Dat heeft onder meer te maken met de vele alleenstaande ouderen en chronisch zieken in Arnhem, met een grote allochtone bevolking, en met relatief veel kinderen in arme gezinnen. Deze groepen hebben allemaal ondersteuning nodig.
De bezuinigingsdrift van het kabinet Rutte II maakt het niet makkelijk om daar oplossingen voor te bedenken. Armoedebestrijding kost geld, en dat is er steeds minder. Gemeenten moeten het maar zelf oplossen, vindt Rutte. Maar ze krijgen daarvoor geen extra financiën.
Soms worden er de meest vreemde dingen bedacht om geld te besparen op armoedebestrijding. Zo moeten mensen die bij de gemeente Ede om hulp aankloppen eerst hun kostbare spullen verkopen. Met andere woorden: donder op en zoek het zelf maar uit.

Regeltjes
Intussen verzanden mensen die hulp nodig hebben in een oerwoud van onduidelijke regelingen en regeltjes. Vaak ontdekken ze pas dat ze hulp kunnen krijgen als de schuldenbergen tot in de hemel gegroeid zijn. Aan de andere kant is er de luidruchtige neoliberale roep om zelfredzaamheid. Doe het zelf maar! Zelfs als het mensen betreft die dat niet goed kunnen.
Zo worden steeds meer armen steeds armer, en voelen steeds minder politici zich geroepen om daar iets aan te doen. Dat is vervelend voor de verlies- en winstrekening van Arnhem en andere gemeenten. Maar dat is nog rottiger voor de mensen die in de armoede zitten. Zij voelen zich steeds meer tweederangs burgers. Dat bleek maandag wel uit de soms schrijnende verhalen van de veldwerkers.
Er moeten in Arnhem de komende tijd moeilijke en vooral morele beslissingen worden genomen. Laten we de armoede dooretteren of doen we er echt wat aan?

 

Reactie toevoegen

U bent hier