h

De meeste ID-ers houden werk

16 januari 2013

De meeste ID-ers houden werk

In bijna driehonderd Arnhemse gezinnen wordt er gezucht van opluchting. De meeste Arnhemse ID-ers hebben nog steeds werk! De inspanningen van het college hebben succes gehad. Geen massaontslag voor kwetsbare werknemers, maar een nette baan, vaak bij hun oude werkgever. Dat blijkt uit een kort geleden uitgebracht verslag van de gemeente.

Ooit waren er in Arnhem 316 ID-ers aan het werk. ID staat voor ‘In- en Doorstroombaan’: mensen die moeite hadden met het vinden en houden van vast werk, kregen zo’n gesubsidieerde baan aangeboden. Het was de bedoeling dat ze vanuit die ID-baan zouden doorstromen naar een gewone werkkring. Dat laatste lukte meestal slecht.
Tot overmaat van ramp zette Den Haag een streep door de regeling. Meer dan driehonderd mensen dreigden in Arnhem werkloos te raken. En veel bedrijven leken gewaardeerde werknemers te zullen verliezen. Dat kon zo niet, vond de Arnhemse politiek. Het college ging op zoek naar oplossingen.
In nauwe samenwerking met werkgevers en reïntegratiebureaus is er voor 285 ID-ers een oplossing gevonden. Dat is meer dan 90 procent van het totaal. 178 van hen konden zelfs op hun huidige werkplek blijven. De werkgevers zijn bereid de helft van het loon te betalen, de gemeente vult het loon aan tot het oude salarisniveau.
Voor 45 voormalige ID-ers zijn andere regelingen getroffen, vaak via een SW-indicatie. Ook is er een arbeidspoule ingericht om mensen aan de slag te houden. Vooral voor deze laatste groep ID-ers zijn de regelingen wat karig en onzeker. Maar als je bedenkt dat de meeste gemeenten in Nederland hun ID-ers zonder pardon in de werkloosheid hebben gedumpt, dan heeft Arnhem het lang niet gek gedaan.
Arnhem is een socialere gemeente dan de meeste andere gemeenten in Nederland. Dat is niet alleen de verdienste van de SP in het Arnhemse college. Maar gemeenten met de SP in het stadsbestuur doen het nu eenmaal goed op sociaal gebied. Dat toonde een onderzoek vorig jaar duidelijk aan. Daarom is de Arnhemse SP trots op wat er is bereikt voor zoveel Arnhemmers met een ID-baan.

 

Reactie toevoegen

U bent hier