h

Onderzoek naar hoge kosten stadsverwarming komt er!

16 januari 2013

Onderzoek naar hoge kosten stadsverwarming komt er!

Er komt een onderzoek naar het 'energienotaschandaal', ofwel naar de stijgende kosten van stadsverwarming die doorberekend worden aan de bewoners. Het onderzoek komt er naar aanleiding van het Burgerinitiatief ‘Stadsverwarming Winkelcentrum Presikhaaf’ waarin de bewonerswerkgroep KrachtwijkPresikhaaf de gemeenteraad vraagt onderzoek uit te voeren naar de hoge tarieven. Het voorstel werd, dankzij een vurig pleidooi van SP-raadslid René Baars, uiteindelijk met een nipte meerderheid (19 om 18 stemmen) aangenomen. Dat mag een succes genoemd worden.

Het zit zo. De bewoners en vinden dat ze al jarenlang te veel betalen voor stadsverwarming en vinden dat de gemeente daar medeverantwoordelijk voor is. Waarom? Omdat de gemeente contracten aanging met Nuon en op die contracten hebben bewoners geen invloed, aldus de werkgroep.

De wethouder, Van Gastel (VVD), is van mening dat de gemeente geen partij is in het conflict, maar volgens de SP, bij monde van Baars, is dat wel degelijk het geval. Bewoners zijn opgezadeld met de Nuon en hebben daardoor geen vrije keus qua energieleverancier.  “Wij hebben als gemeente de bewoners uitgeleverd aan een monopolist zonder dat ze ergens hun recht kunnen halen”, aldus Baars (SP).

Baars' volledige pleidooi leest u hier:

Wat wordt hier door de Werkgroep Stadsverwarming/Stadsverarming gevraagd? Een onderzoek? Ja, een onderzoek naar de vraag of er wel is voldaan aan de afspraken. Afspraken die de gemeente Arnhem heeft gemaakt met Portaal en Nuon. En naar de vragen of het zogeheten Niet Meer Dan Anders-principe wel juist is toegepast en of het beloofde grootverbruikertarief doorberekend had moeten worden. Kortom: een onderzoek naar de vraag of de overeenkomst wel is nageleefd.

De initiatiefnemer heeft op vele manier aangegeven dat hier vraagtekens bij te stellen zijn. Het is mij persoonlijk een raadsel hoe het kan dat zoveel partijen de vorige keer meenden dat de gemeente hier niets mee van doen heeft. Immers, de handtekening van maar liefst 2 (!) wethouders staat onder de overeenkomst. Een overeenkomst die duidelijk niet alleen om de nieuwbouw gaat.

En dan nog los van de overeenkomst een paar vragen:

Hoe kan de gemeenteraad genoegen nemen met een situatie waarin burgers nergens hun recht kunnen halen, nergens duidelijkheid kunnen afdwingen over hun warmterekening en er zich situaties voordoen waarbij de nieuwe bewoner voor de oude bewoner betaalt, omdat de rekening pas een jaar later op de mat ligt? Waar kan een bewoner naartoe om zijn recht te halen? Naar Corio? Nee, dat kan alleen als de VVE zich uitspreekt en dat zal niet gebeuren, omdat Corio in die VVE een meerderheid heeft.

Bij de geschillencommissie Energie en Water dan? Nee, idem. Bij de rechter dan? Nee, ook niet. Omdat de rechtspersoon in deze de VVE is die, u raadt het al, met Corio aan het roer niet zit te wachten op een rechtszaak. Bij wie moeten de bewoners dan terecht als hun onrecht is aangedaan in deze?

Die vraag ligt nog steeds op tafel. En als die vraag niet beantwoord kan worden, dan moet de gemeente zelf de verantwoordelijkheid op zich nemen. Wij hebben deze wanconstructie toegestaan. Wij hebben de bewoners uitgeleverd aan een monopolist zonder dat ze ergens hun recht kunnen halen. Waar is het schild van de zwakkere?, roep ik naar GroenLinks, CDA en de Christen Unie. Waar is het recht van de minderheid? D66? Hoe moet deze burger zijn eigen verantwoordelijkheid nemen? Beste VVD?

 

Reactie toevoegen

U bent hier