h

SP zet vraagtekens bij derivatenhandel Gelderse gemeenten

1 maart 2013

SP zet vraagtekens bij derivatenhandel Gelderse gemeenten

De SP-fractie heeft aan het college van  Gedeputeerde Staten vragen gesteld over het afsluiten van derivaten door een  aantal Gelderse gemeenten. De SP maakt zich zorgen over de risico's die worden  genomen met gemeenschapsgeld door het afsluiten van deze ingewikkelde en zeer  risicovolle financiële producten.

De minister van Binnenlandse  Zaken Plasterk heeft op 27 februari 2013 een overzicht gepubliceerd van gemeenten,  provincies en andere overheidsinstellingen die derivaten hebben afgesloten.  Daaruit blijkt dat drie Gelderse gemeenten, te weten Apeldoorn, Groesbeek en  Overbetuwe en het Waterschap Veluwe derivaten hebben afgesloten.

SP  Statenlid Peter Lucassen: “Overheden nemen met het afsluiten van derivaten  aanzienlijke risico's met gemeenschapsgeld. Daarvoor is specialistische kennis  nodig om er op een goede manier mee om te gaan. Bij gemeenten kan deze kennis  per definitie niet aanwezig zijn. Daarom willen wij van het College weten ze,  als toezichthouder op gemeentefinanciën, gaan doen om risicovol speculeren met  publiek geld te voorkomen.”

Derivaten zijn beleggingsinstrumenten die  speculeren op de waarde van iets anders, bijvoorbeeld op de rente van  leningen. Derivaten kunnen aanzienlijke risico’s opleveren. Dit is vooral het  geval als er een bijstortverplichting is afgesloten. Als er een  bijstortverplichting is en de rente daalt dan moet de eigenaar van de  derivaten geld bijstorten. Dit was vorig jaar o.a. het geval bij Vestia, dat  daardoor in ernstige financiële problemen kwam.

De gemeente Apeldoorn  heeft derivaten afgesloten op €260 miljoen aan leningen. Voor Groesbeek is dat  €5 miljoen, voor Overbetuwe €3,5 miljoen en het waterschap Veluwe heeft voor 2  miljoen van zijn leningen derivaten afgesloten.

De SP-fractie heeft  de volgende vragen gesteld aan het college:

1. Hoe oordeelt het  college over het gegeven dat – zoals uit het overzicht blijkt - in Gelderland  3 gemeenten en een waterschap hun renterisico’s op leningen afdekken door  middel van derivaten?

2. De provincie is toezichthouder  gemeentefinanciën van de betrokken Gelderse gemeenten en het Waterschap. Is  het college van plan om actie te ondernemen richting de betreffende gemeenten,  c.q. Waterschap?

Zo ja, welke actie gaat het college  ondernemen?

Zo nee, waarom niet?

3. Wat zijn de mogelijkheden om  de derivaten door de gemeenten/het waterschap voortijdig te laten beëindigen  dan wel af te kopen, zodat het risico zo spoedig mogelijk wordt  verkleind?
 

Reactie toevoegen

U bent hier