h

Goedkoper ramen lappen?

9 april 2013

Goedkoper ramen lappen?

Tijdens de raadsvergadering van 8 april heeft SP-raadslid Desiree Egberts vragen gesteld aan wethouder Kok, over een merkwaardige brief van Thuiszorg Groot Gelre. De brief en de vragen gingen over ramenlappen. Het goede nieuws is: de ramen van de thuiszorgcliënten worden ook bóven ooghoogte gewassen.

Ook wethouder Henk Kok was niet blij met de brief van Thuiszorg Groot Gelre. Die brief was wat onhandig opgesteld, vond hij. Er moet in Arnhem worden bezuinigd op de thuiszorg. De gemeente Arnhem had ontdekt dat het goedkoper kan, als je het wassen van de ramen van cliënten overlaat aan een aparte glazenwasservice. Dan hoeft de thuiszorgmedewerker dat niet te doen. Dat scheelt dure thuiszorg.
Maar de ruiten zouden alleen aan de voorkant van het huis worden gelapt, stond er in de brief, en slechts tot op ooghoogte. 'Wie doet dan de rest bóven ooghoogte?', was de vraag van cliënten en thuiszorgmedewerkers. 'En wie doet de ruiten achter?'
Volgens wethouder Kok is ‘op ooghoogte’ een technische term, en worden de ruiten wel degelijk helemaal gewassen. Maar als daar een ladder voor nodig is weer niet, want de glazenwassers mogen niet op een ladder staan. En de ramen aan de achterkant worden ook niet gedaan. Dat is te lastig.

Misschien is het te lastig omdat de glazenwasservice wordt gedaan door mensen in de bijstand. Dat wist Desiree Egberts ook nog niet. Die bijstandsgerechtigden mogen 15 uur werken. Van het geld dat ze in die uren verdienen kunnen ze niet leven. Maar omdat de ramen door de bijstandsgerechtigden worden gelapt, kunnen de thuiszorgmedewerkers minder uren schrijven. Zij gaan er dus in hun al krappe salaris op achteruit.
'Het inzetten van mensen uit de bijstand maakt het ramenlappen op jaarbasis wel 200.000 euro goedkoper', zei de wethouder. SP-raadslid Desiree Egberts vraagt zich af of dat komt omdat de glazenwassers met behoud van uitkering aan het lappen gaan?
Wat heeft het uiteindelijk voor zin om geld heen en weer te schuiven tussen bijstandsgerechtigden en thuiszorgmedewerkers, die er allebei niet erg veel wijzer van worden? Is de besparing mede daardoor niet meer dan een boekhoudkundige schijnbesparing?
Desiree Egberts blijft zich achter het oor krabben, en gaat het hele glazenwasverhaal nu tot op de bodem uitzoeken. Want het blijft een raar verhaal, die hele ramenlapaffaire. En de ramen aan de achterkant van het huis blijven vies!

Wil je meer weten, klik dan op onderstaande link:

http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem/bezuiniging-alleen-glazenwassen-op-ooghoogte-1.3755890

Reactie toevoegen

U bent hier