h

Hoera! Pleyade lijkt te luisteren

2 april 2013

Hoera! Pleyade lijkt te luisteren

De leiding van zorginstelling Pleyade blijft vakbond AbvaKabo FNV en haar leden wegzetten als een stelletje onverantwoordelijke herrieschoppers. Maar intussen heeft het bestuur wel degelijk het beleid bijgesteld. En geeft daarmee indirect toe dat de bond gelijk had. Actievoeren loont dus, al zal de leiding van Pleyade dat nooooit toegeven!

Inmiddels heeft Pleyade, onder leiding van de kersverse directeur Auke Klaver, een plan van aanpak opgesteld. Het plan moet een einde maken aan de onrust binnen Pleyade. Het personeel en de cliënten hebben al jaren last van een structurele onderbezetting. Te weinig handen aan het bed zorgen voor een onhoudbare situatie.
Het personeel heeft in de voorgaande maanden actie gevoerd om daar wat aan te veranderen. Daarbij werden ze geholpen door vakbond AbvaKabo FNV en de SP. Dat vond de directie van Pleyade niet leuk. Vooral de vorige directeur Jonkergouw schoot herhaaldelijk in een kramp als de vakbond op zijn stoep stond. Zijn kort geleden aangestelde opvolger Klaver gaat wat tactischer om met de ontstane onrust.

Lastige vakbond
Maar ook Klaver vond het nodig om de afgelopen week vertegenwoordigers van AbvaKabo de deur te wijzen. Andere, minder ‘lastige’ vakbonden mochten wel binnen bij de presentatie van de plannen voor een nieuwe aanpak. Ook startte Klaver een campagne in de media, om de actievoerende personeelsleden en de AbvaKabo zwart te maken.
De acties en de stakingen zouden hebben gezorgd voor negatieve publiciteit. Daardoor willen nu minder mensen zich laten verzorgen in de instellingen van Pleyade, klaagt de directie. Dat de directie door wanbeleid zelf heeft gezorgd voor een slechte naam, wordt graag vergeten. Pleyade-vestiging Altenova heeft niet voor niets recent onder verscherpt toezicht gestaan.

Aanbevelingen
Inmiddels lijkt er iets te gaan veranderen. Een deel van de aanbevelingen door AbvaKabo FNV wordt overgenomen. Veel punten waarvoor het personeel heeft geknokt, staan nu helder op de agenda. Zo wordt overheidsgeld dat bedoeld is om in 2013 meer handen aan het bed te krijgen daar ook werkelijk voor gereserveerd. Dat klinkt logisch, maar in 2012 is geoormerkt geld voor meer personeel onzichtbaar in de organisatie ‘verdwenen’.
Pleyade zal het nooit toegeven, maar de acties van het personeel, AbvaKabo FNV en de SP hebben dus wel gewerkt. De directie lijkt de klachten van de medewerkers serieus te nemen. Dat is al een hele overwinning. Maar het optimisme blijft voorzichtig. De komende maanden zullen uitwijzen of de directie van Pleyade echt werkt aan verbeteringen.
 

Reactie toevoegen

U bent hier