h

Ramenlappen voor beginners

8 april 2013

Ramenlappen voor beginners

De bezuinigingen op de thuiszorg leiden langzamerhand tot absurde regeltjes, ook in Arnhem. De gemeente Arnhem heeft uitgerekend dat het collectief ramenwassen goedkoper is dan het laten wassen van de ruiten door een thuiszorgmedewerker. Maar hoger dan ooghoogte mag weer niet. En de ruiten 'achter' ook niet. SP-gemeenteraadslid Desiree Egberts stelt de wethouder maandagavond 8 april mondeling vragen om een heldere doorkijk.

Cliënten van de thuiszorg hebben kort geleden een brief gekregen. Die brief gaat over het ramenwassen. De gemeente wil bezuinigen op thuiszorg. Een ijverige ambtenaar liet de rekenmachine eens flink ratelen, en kwam tot de briljante conclusie dat het wassen van de ramen door een collectieve ramenwasservice goedkoper is dan dat een medewerker van thuiszorg dit doet. Vervolgens kreeg de thuiszorgorganisatie de opdracht om alles uit te werken en uit te voeren.

Dit is het plan. De ramen van de cliënten van de thuiszorg worden voortaan één keer in de drie maanden door een glazenwasser gewassen. Dat klinkt niet slecht. Maar alleen de ruiten aan de voorkant van het huis worden gewassen. Omdat de organisatie ervan uitgaat dat de tuinpoort bij de meeste mensen toch op slot zit, wordt de achterkant maar helemaal overgeslagen. Je kunt van een glazenwasser niet verlangen dat hij met zijn ladder door het huis naar achteren loopt, toch?

En om maar helemaal van die lastige ladder verlost te zijn, mag de glazenwasser ook alleen maar tot op ooghoogte ramen wassen. De rest erboven doen de kaboutertjes maar. Of toch maar de thuiszorgmedewerker. Die vervolgens de hele boel over kan doen. Want als je de ruiten boven ooghoogte doet, dan druipt er weer water naar beneden op het al schone stuk. Kun je helemaal overnieuw beginnen. En dan moet de achterkant nog, want die mocht de glazenwasser immers ook niet doen.

Raadsel

Wat de gemeente Arnhem hier denkt te besparen is iedereen een raadsel. Het zal zelfs duurder uitvallen, als eerst de glazenwasser en daarna de medewerker van de thuiszorg het dubbel gaan doen. Dat denken de cliënten en de thuiszorgmedewerkers in ieder geval, de mensen uit de praktijk. En dat denkt SP-gemeenteraadslid Desiree Egberts, die maandag tijdens het vragenuurtje wel eens van het college wil weten wie met trekker en zeem aan de slag mag gaan, op ooghoogte of hoger. Inderdaad: het is te absurd voor woorden. Dat krijg je, als je gaat bezuinigen op thuiszorg. Dat zegt de SP al jaren. Maar de rekenmachines ratelen door. Tot in het absurde.

Reactie toevoegen

U bent hier