h

1 Mei: Samsom prijst ‘rust’ in Nederland

2 mei 2013

1 Mei: Samsom prijst ‘rust’ in Nederland

Afgelopen woensdag was het 1 Mei: sinds mensenheugenis de Dag van de Arbeid. Een dag die herinnert aan de strijd die gewone werkende mensen hebben gevoerd voor fatsoenlijke werkomstandigheden en een fatsoenlijk loon. Die strijd gaat vandaag de dag onverminderd voort, want het uitbuitkapitalisme steekt weer overal zijn lelijke kop op.

In Griekenland en in Spanje, maar ook op andere plekken in de wereld gingen honderdduizenden de straat op om voor meer sociale rechtvaardigheid te demonstreren. Dat is tegenwoordig geen leeg gebaar. Terwijl de graaiende multimiljonairs bijna geen belasting betalen en van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun centen moeten doen, lijden andere mensen honger.
En niet alleen in traditioneel ‘arme’ landen aan de andere kant van de wereld. Zelfs in het zogenaamd succesvolle en rijke Duitsland hebben miljoenen armen nauwelijks genoeg geld voor voedsel. De belangrijkste bank in Duitsland is niet de Bundesbank, maar de voedselbank. Daar hoor je Angela Merkel niet over. Ook in Nederland kunnen de voedselbanken het werk nauwelijks aan. Elke dag komen er ook in ons land duizenden werklozen bij.

Woensdag vierde de PvdA 1 Mei in Arnhem, onder andere met een wijkbarbecue in Klarendal. Diederik Samsom en Hans Spekman persoonlijk kwamen de kooltjes aansteken. In een aansluitende bijeenkomst in Luxor vertelde Samsom hoe blij hij was met het kort geleden bereikte sociaal akkoord.
‘Dat akkoord heeft in Nederland de rust gebracht die ze in Griekenland en Spanje niet hebben’, zei Diederik Samsom trots.
De SP merkt niets van rust. Het broeit en borrelt in de zorg. Duizenden gevangenismedewerkers verliezen hun baan nu een groot deel van de gevangenissen wordt gesloten. De meeste flexwerkers kunnen nauwelijks rondkomen van hun werk. Voor ouderen en jongeren lijkt solliciteren een zinloze bezigheid.
Misschien is de ‘rust’ waar Samsom over sprak de spreekwoordelijke stilte voor de storm?

Reactie toevoegen

U bent hier