h

Handen af van open eettafel en recreatieruimte Altevelt

2 juni 2013

Handen af van open eettafel en recreatieruimte Altevelt

De bewoners van het ouderencomplex Altevelt hebben de SP om hulp gevraagd, omdat een belangrijke en gewaardeerde voorziening gaat sluiten. Het gaat om de open eettafel en activiteiten voor ouderen in de recreatieruimte in hun complex. Deze wordt afgesloten voor de bewoners en wijkbewoners, omdat er een andere voorziening in komt.

Na een aantal gesprekken met de SWOA (Stichting Welzijn Ouderen Arnhem) bleek dat zij bij hun voorgenomen besluit blijven en de ruimte een andere bestemming geven. De ouderen zijn terecht boos. Samen met de SP hebben ze handtekeningen opgehaald uit protest tegen deze beslissing. Maandagavond (3 juni) zullen de bewoners inspreken in de gemeenteraad en bieden zij een petitie aan de verantwoordelijk wethouder aan. Namens de SP fractie zal ik mondelinge vragen stellen over de gang van zaken. Er is sprake van een eenzijdige beslissing van de SWOA. Bovendien gaat die beslissing in tegen het collegebeleid van wijkgericht werken en voorzieningen in de buurt.

Desiree Egberts

Dit zijn de vragen die de SP het college gaat stellen:

Onderwerp: eenzijdige beslissing SWOA om recreatieruimte en open eettafel af te sluiten voor bewoners ouderencomplex Altevelt en wijkbewoners. Sinds 1999 huurt de SWOA de recreatieruimte in het ouderencomplex Altevelt waar tot op heden wijkgerichte ondersteuning, ontmoeting, recreatie en samen eten wordt georganiseerd met en voor bewoners en andere wijkbewoners. Dit maakt het complex aantrekkelijk voor kwetsbare ouderen. Veel bewoners zijn slecht ter been en voorzieningen in de buurt zijn van groot belang voor het welzijn.
 
Maar SWOA heeft besloten om dit allemaal te stoppen zonder dat er een fatsoenlijk alternatief wordt aangeboden. De SWOA wil per juni de ruimte beschikbaar hebben voor het ontmoetingscentrum voor dementerenden en de 'dames en heren sociëteit'. Dit zijn activiteiten waar mensen gebruik van maken die een CIZ-indicatie hebben, waaraan AWBZ financiering is verbonden, of waar mensen zelf voor betalen. De ouderen van Altevelt moeten van SWOA nu maar op de Velperweg gaan eten, wat alleen kan als er ook vervoer is geregeld. Hoezo wijkgericht werken?
 
Op 15 april heeft SWOA een persbericht de deur uit gedaan over haar voorgenomen plannen en de bewoners van het complex ook pas op die dag geïnformeerd. Dit is dezelfde overvaltechniek die eerder is gebruikt: zonder overleg met de doelgroep, het probleem vervolgens bij de ouderen zelf neerleggen en hen vragen om met een alternatief te komen. Dit terwijl SWOA in haar statuten praat over 'leveren van diensten en activiteiten ter behoud van het zelfstandig functioneren' en in haar missie over partnerschap en eigen regie. De daden van SWOA laten echter een heel ander beeld zien.
De SP is boos over de gang van zaken en vindt dat de bewoners van complex Altevelt en andere wijkbewoners de recreatieruimte moeten kunnen blijven gebruiken voor hun activiteiten, hun ontmoeting en hun samen eten. En dat deze belangrijke en gewaardeerde voorziening moet blijven bestaan. Tevens hebben de bewoners zelf al eerder een brief gestuurd aan de wethouder over dit probleem, maar er is nog geen antwoord gekomen.

Vragen:
 
Gemeentelijke subsidiegelden gaan (straks) betalen voor de locatie van en personele inzet bij activiteiten die grotendeels uit AWBZ-middelen en via eigen bijdragen gefinancierd worden en die leiden tot het verdrijven van wijkbewoners uit die locatie. Wat vindt het college ervan dat ouderen uit hun wijk en complex moeten, terwijl wijkgericht werken en voorzieningen in de buurt speerpunten zijn van het collegebeleid?

Deelt het college de mening van de SP dat de recreatieruimte open moet blijven voor wijkbewoners en bewoners van het complex voor ontmoeting, activiteiten en samen eten? En, zo ja, wat gaat u doen om de SWOA duidelijk te maken dat zij tegen het gemeentelijk beleid in gaat, weer niet gecommuniceerd heeft met de doelgroep en geen fatsoenlijk alternatief heeft aangeboden? Zo niet, waarom gaat u dat niet doen?
 
De SP onderkent dat er een plek moet komen voor de snel groeiende groep dementerende ouderen en ziet hierbij vooral kansen en mogelijkheden tot samenwerking met andere organisaties conform gemeentelijk beleid. SWOA wil een plek voor de groep dementerende ouderen in Arnhem Noord. Welke stappen ter ondersteuning in het zoeken naar alternatieve locaties wil het college richting SWOA zetten, met in het achterhoofd het feit dat het heel goed mogelijk is dat over een jaar de locatie Altevelt ook te klein zal zijn?
 

Reacties

Ik heb een oplossing voor 2 problemen besproken op 7PM laatste maandag 17 juni aangaande werkplaats Presikhaaf en SWOA om de ouderen in onze samenleving gelukkiger en gezonder te krijgen.

Reactie toevoegen

U bent hier