h

Bijstand aanvragen wordt lopendebandwerk

16 juli 2013

Bijstand aanvragen wordt lopendebandwerk

De vrouw zucht. Ze ziet er vermoeid uit. Ze werkt voor de gemeente Arnhem en vult zojuist een aanvraag in voor een Bijstandsuitkering. Ze kijkt naar de aanvrager. ‘U bent verplicht om elk werk aan te nemen’, zegt ze, licht dreigend. ‘Er is de laatste tijd nog wel vraag naar productiewerk. Productiewerk. Snapt u dat?’ De aanvrager knikt bedremmeld.
‘Het kan wel een paar weken duren, voordat ze u uitnodigen’, zegt de vrouw. ‘Het is nogal druk. Vandaag hebben we al zestig aanvragen gehad.’ Ze kijkt naar de klok aan de muur van het Stadskantoor. De werkdag is nog lang niet om. Routineus werkt ze door. Aanvragen voor de Bijstand zijn voor haar lopendebandwerk.

Er zijn dagen waarop in Arnhem zestig mensen een Bijstandsuitkering aanvragen. Zestig mensen die onhoudbaar via een draaikolk van ontslag en werkloosheid in het gorgelende afvoerputje van onze samenleving gezogen worden. Driehonderd mensen in de week. En het gaat maar door.
Volgens mensen als Mark Rutte en Diederik Samsom zijn we op de goede weg. Er komt een dag waarop de keiharde bezuinigingen tot herstel leiden, geloven ze. Helaas kan bijna een miljoen Nederlanders tot die tijd nauwelijks rondkomen, maar daarna wordt alles op wonderbaarlijke wijze beter, denken ze. Het is net als in alle sprookjes: eind goed, al goed.

De Arnhemse SP vindt het niet goed! De Arnhemse SP gaat de heren van de VVD en de PvdA niet helpen om Nederland af te breken. De armoede die Rutte en Samsom over de schutting van de Arnhemse gemeentepolitiek gooien, gooien we feestelijk terug. Als het aan de SP ligt, komen we er samen uit, in goed overleg. De SP gaat niet bangig bij het uiteinde van het riool Rutte-Samsom wachten tot er weer een golf asociale vuiligheid uitkomt. Wij trekken onze eigen, sociale koers.
Het grote aftellen is begonnen. Over acht maanden, op 19 maart 2014, zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. De gemeenteraadsverkiezingen zijn de eerste gelegenheid waarop de Nederlandse kiezer, en daarmee ook de Arnhemse kiezer, kan laten zien wat hij of zij denkt van de arrogante regenten van VVD en PvdA. Luid en duidelijk. Stuur Rutte en Samsom naar huis, om te beginnen in Arnhem!

 

Reactie toevoegen

U bent hier