h

Housing First daklozen in Arnhem

15 augustus 2013

Housing First daklozen in Arnhem

Om een dakloze te helpen, moet je eerst in de basisbehoefte voorzien: een dak boven zijn hoofd geven. Dat klinkt logisch, maar dat was het in Nederland lange tijd niet. Daarom verliep de hulpverlening aan dak- en thuislozen vaak moeilijk. Housing First is een nieuwe aanpak die wel blijkt te werken. Sinds februari 2013 bestaat het ook in Arnhem. De Arnhemse SP is er blij mee.

Housing First (‘Eerst een huis’) is ontstaan in New York. Daar was het lang de gewoonte om van de dakloze eerst gewenst gedrag te verlangen. Als hij zich gedroeg dan kreeg hij een woning, als beloning. In de praktijk werkte deze aanpak niet. In New York hebben ze het toen omgedraaid: eerst een huis, en pas daarna begeleiding en woontraining.
Dat bleek wel te werken: 85 tot 100% van de vroegere daklozen bewoont na een jaar nog steeds hun Housing First-woning. Bovendien leverde Housing First ook een flinke besparing op. Begeleiding in het eigen huis is namelijk veel goedkoper dan reguliere maatschappelijke opvang.

Inmiddels zijn er in Nederland vergelijkbare projecten gestart, begin dit jaar ook in Arnhem. Housing First is voor mensen die er niet in slagen om een regulier hulpverleningstraject te doorlopen dat leidt tot huisvesting. De dakloze krijgt meteen een woning, gewoon ergens in een wijk, zoveel mogelijk verspreid over de stad. In zijn eigen huis krijgt de dakloze de hulp die hij nodig heeft.
Het gaat vaak om mensen die worstelen met allerlei problemen. Verslavingen, psychiatrische problemen, financiële zorgen en relatieperikelen worden samen met de hulpverlening aangepakt. Er zijn wel duidelijke regels waaraan de deelnemers zich moeten houden. Ze mogen geen overlast veroorzaken, ze moeten op tijd de huur betalen, en ze moeten meedoen met de woonbegeleiding. Eerst staat het huurcontract op naam van de RIBW (de instelling voor begeleid wonen ). Als alles goed loopt, komt de woning na twee jaar op naam van de bewoner.

In Finland worden alle dak- en thuislozen zo gehuisvest. Daar worden bestaande voorzieningen
omgebouwd tot appartementen. Iedereen krijgt direct na het intakegesprek een eigen voordeur. En daarmee een rustige, veilige plek die ze voortaan hun ‘thuis’ mogen noemen.
Door mensen een huis te bieden, krijgen ze weer vertrouwen in en de regie over hun leven terug. Het blijkt dat cliënten vervolgens erg hun best doen om hun ‘eigen’ huis te behouden. Wie een huis heeft, heeft iets om voor te vechten.

Arnhem is in februari 2013 gestart met een Housing First-project. Tot nu toe loopt het project prima en is er geen overlast. De SP is een grote voorstander van dit initiatief. De SP blijft er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar komen. Want ook in Arnhem moet Housing First een succes worden.

Desiree Egberts

Reactie toevoegen

U bent hier