h

Regiobinding daklozen ongewenst

14 september 2013

Regiobinding daklozen ongewenst

Nederlandse steden weigeren zeven van de tien keer de opvang aan mensen zonder een dak boven hun hoofd en die uit andere regio’s komen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut. De gemeenten gaan te streng om met regiobinding (dat wil zeggen, daklozen moeten aan een bepaalde regio verbonden zijn om aanspraak te kunnen maken op ondersteuning). En tevens blijkt de overdracht van de ene gemeente naar de andere ook vaak tekort te schieten.

De Europese koepelorganisatie van de maatschappelijke opvang, FEANTSA, heeft een ‘collective complaint’ ingediend tegen de Staat der Nederlanden, en deze is ontvankelijk verklaard. De klacht richt zich tegen het gebruik van regiobinding als toegangseis voor de maatschappelijke opvang.

Volgens de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) zijn gemeenten wettelijk verplicht mensen zonder onderdak in ieder geval tijdelijk op te vangen. Dus van Bed, Brood en Bad te voorzien en dan via een persoonlijk traject te kijken of de mensen terug kunnen naar de regio met goede hulpverlening, dit noemt men de 'warme overdracht'.
 
In Arnhem zijn er afgelopen jaar 60 mensen geweest die te maken hadden met regiobinding, waarvan er 14 direct weggestuurd zijn. Dit is in strijd met de afspraak: 'niemand onvrijwillig op straat'. Navraag leert ook dat de 'warme overdracht' in de praktijk niet goed uitgevoerd wordt; soms wordt er alleen een treinkaartje geven en verder niks.

De SP heeft hier vorig jaar al twee keer vragen over gesteld, omdat wij de regiobinding ongewenst vinden. Deze tast namelijk de menselijke waardigheid aan en (kwetsbare) mensen vallen hierdoor vaak tussen wal en schip. De maatschappelijke opvang moet laagdrempelig zijn en er mogen geen toegangseisen gehanteerd worden.

Ook constateert de SP dat de doorstroming in de opvangvoorziening een knelpunt is: er moeten voldoende woningen komen om mensen uit de opvang te plaatsen. Tevens moet alles op alles gezet worden om uithuisplaatsing te voorkomen, daarom hebben we maandag j.k. (9 september) vragen gesteld aan het college van B&W. Het antwoord daarop stemde ons niet tevreden. Er werd gesteggeld met cijfers en het ontaardde in een welles-nietes-spelletje. Daarom dienen we aanstaande maandag (16 september) een motie in met de vraag om een uitgebreide evaluatie en cijfers.

Desiree Egberts

Mondelinge vragen van  9 september SP en CU : kille regiobinding ongewenst.

Daarom de volgende vragen aan het college:
 
• Gaat het college garanderen dat iedereen die met regiobinding te maken heeft in ieder geval Bed, Brood en Bad krijgt, zoals afgesproken is? Zo niet waarom niet?
• Gaat het college ervoor zorgen dat mensen die dan (tijdelijk) opgevangen worden een goed individueel traject krijgen om zorgvuldig te kunnen oordelen in welke plaats de mensen het best geholpen kunnen worden. Aangezien dit er nu dikwijls bij inschiet?
 
Desiree Egberts

Reacties

Nog steeds slapen de daklozen op straat er is geen opvang voor deze mensen.21 oktober gaat het stoelenproject weer open en kunnen ze binnen slapen.

Reactie toevoegen

U bent hier