h

Uit huis gezette gezinnen

14 september 2013

Uit huis gezette gezinnen

Maandag j.l. (9 september) stelde de SP ook mondelinge vragen over uit huis gezette gezinnen. De aanleiding was onder meer een artikel in de Gelderlander van 4 september. Daarin geeft Iriszorg aan dat er momenteel een probleem is met de opvang van gezinnen die op straat zijn beland. “Het gaat daarbij vaak om gezinnen die door de financiële crisis hun huis zijn kwijtgeraakt.” Dat dit in de huidige economische situatie met daaroverheen het desastreuze kabinetsbeleid, een probleem zou worden heeft de SP al in november 2011 zien aankomen.

Om die reden heeft de raad wethouder van Wessem met een amendement opgedragen de 'vroeg eropaf'-methode toe te passen. Dit om te voorkomen dat mensen te laat worden geholpen met als gevolg dat gezinnen op straat belanden. Op eerdere vragen naar de stand-van-zaken werd gemeld dat er direct na een vonnis van huisuitzetting wordt gehandeld. Dit is echter niet wat de 'vroeg eropaf'-methode behelst en leidt ertoe dat onnodig veel gezinnen op straat belanden.

In het amendement 'Preventieve Schuldhulpverlening door de Vroeg Eropaf methode', d.d. 7 november 2011 staat:
“het vroeg aanpakken van de schulden ertoe leidt dat schuldenaren op andere terreinen weer sneller de draad kunnen oppakken en andere maatschappelijke kosten worden voorkomen”;
“er goede successen zijn geboekt met een preventieve en outreachende werkwijze: bij mensen eropaf gaan, zodra het financiële probleem zichtbaar wordt”;
“bij deze Vroeg- Eropaf methode bewoners met een huurachterstand (2 tot 3 maanden) benaderd worden”;
“het ongevraagd contact maken met cliënten, goed inventariseren wat er aan de hand is en effectief onderhandelen met alle betrokken partijen belangrijke elementen van deze werkwijze zijn”.
 
Het toepassen 'vroeg eropaf' is ook van groot belang voor de uitvoering van 'Minder opvang, beter leven', iedere voorkomen huisuitzetting is een plaats minder bezet in de opvang.
 
Het bovenstaande leidt dan ook tot de volgende vragen aan wethouder van Wessem:
1.    Waarom wordt de 'vroeg eropaf'-methode (zoals bedoeld) niet toegepast?
2.    Kan de wethouder toezeggen dat de methode als nog binnen de kortst mogelijke tijd wordt ingevoerd?
3.    Hoe gaat de wethouder in de tussenliggende tijd voorkomen dat er nog meer gezinnen op straat belanden?
 
Cris Lenting

 

Reacties

Het wordt tijd, dat er vragen gesteld worden! Niet alleen de vroeg eropaf methode wordt niet toegepast, alles wat in convenanten/overeenkomsten en de privacyregeling centrale toegang Arnhem staat ( 2009) wordt niet nageleefd. Sterker nog, ik denk vast te mogen stellen dat de uitvoerende hulpverleners de inhoud van voornoemde stukken inhoudelijk niet kennen. Men dus geeneens de inhoud kent, wat op hoger niveau is besloten in 2009. Als je mede daardoor klachten genereert op officiële wijze wordt je, als gezin, in de doofpot gestopt. Wat inhoudelijk op zich al een discussie waardig is dat een dergelijke doofpot affaire gestalte verkrijgt, Zo ook dat klachten onbespreekbaar worden gehouden op bewuste wijze. Als bestuurders daarin al voorzien, zoals wethouders, ben je zwaar in de minderheid als gezin in de problemen. Je kan niet op tegen deze vorm van macht en onderlinge samenwerking van bestuurders/ambtenaren en semi ambtenaren. Dit soort macht kan je maken en breken, zo ook voorzien in een negatief beeld van ons, wat de waarheid niet is. De ontstane beeldvorming is dan ook eerder van toepassing op voornoemde en niet op ons.

We staan nu vandaag in de krant, mede uit de hoop dat er een discussie ontstaat omtrent het bovenstaande. Dit kan niet en mag niet ontstaan. Wij hopen dat onze moed om te voorzien in een krantenartikel een aanzet mag zijn, dat er veranderingen optreden t.b.v. gezinnen wie nu in de vergetelheid gestopt worden.

Groet

Henk

Goede dag,
Ik ben hier in 2004 gekomen.Hier heb ik mijn nederlandse man en onze kinderen.Wij zijn werkende mensen maar toch kwamen wij de financiële problemen in. In 2009 moesten wij beslissen om hulp bij gemeente te vragen.
In 2009 gingen wij daniel&dekkers terecht en na paar manden later hebben zij ons vergeten daarna werden wij naar plan group gestuurd en verder mochten wij naar wsnp. Huurra.
Na een maand werden wij van wsnp weggestuurd.
Omdat dat alles zo lang duurde en wij probeerden overleven, moesten wij af en toe geld van mijn familie lenen.Daarna kreeg mijn man erf en toen zaten wij nog niet bij wsnp maar wij moesten dat melden. In plaats van melden hebben wij wasmachine gekocht en wij hebben geld terug aan mijn familie gegeven.
Knoop.
Na drie jaar ellende, zitten wij knoop en zijn wij- als gezien- in een doofpot gestopt.
Wij wilden graag onze schulden af te lossen met behulp van schuldhulpverlening.

Nu is alleen onze schuld nog groter geworden.

Nu zitten wij vast.

groeten
Maria

Reactie toevoegen

U bent hier