h

Lezing Internationale arbeidersbeweging

16 oktober 2013

Lezing Internationale arbeidersbeweging

Op 20 oktober, 's middags, organiseert NIVON een lezing over de internationale arbeidersbeweging. Gastspreker is Bob Reinalda. De lezing wordt georganiseerd in het kader van het negentig jarig jubilieum van NIVON.

Politiek-sociale bewegingen zijn een oud verschijnsel. Eind 18e eeuw zetten burgers zich er bijvoorbeeld voor in om de slavernij af te schaffen. Uit deze beweging kwamen vervolgens een vredes- en een vrouwenbeweging voort. Kenmerkend voor deze bewegingen van onderop was het grensoverschrijdend karakter, waarbij burgers in andere landen gestimuleerd werden eveneens actief te worden. Bovendien benaderden zij regeringen om internationale verdragen en algemene normen op te stellen (bijv. ‘non-discriminatie’). In de binnenlandse politiek droegen zijn bij aan de uitwerking van democratische stelsels. Vanaf de 19e richtten zich emanciperende arbeiders vakorganisaties, politieke partijen, coöperaties en tal van culturele organisaties op. Ook deze kenden internationaal coördinerende verbanden, maar deze waren meer een zaak van besturen en minder een aangelegenheid van onderop. Wat nu NGO’s genoemd worden (niet-gouvernementele organisaties) zijn een voortzetting van de oorspronkelijke burgerbewegingen.

Wie geeft deze lezing?

Bob Reinalda (1947) studeerde politicologie en sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (1966-1973). Hij is senior onderzoeker bij Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, schreef over de Nederlandse en internationale vakbeweging van hand- en hoofdarbeiders en is redacteur van het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland (BWSA, 9 delen, 1986-2003; www.iisg.nl/bwsa).
 

Waar: Nivon Arnhem, Molenbeekstraat 26a, Arnhem

Wanneer: 20 oktober 13.00 uur – 16.00 uur

Aanmelden [verplicht]: cursussen@nivon-arnhem.nl

Entree: € 4,00

Meer informatie: voorzitter@nivon-arnhem.nl

Reactie toevoegen

U bent hier