h

Koopzondag is een totale flop

20 januari 2014

Koopzondag is een totale flop

De man en de vrouw staan wat verloren in de vrijwel lege Ketelstraat. De vrouw kijkt teleurgesteld. ‘Ja, het is elke week koopzondag nu’, zegt de man. ‘Maar het meeste zit dicht. Typisch Arnhems’, sneert hij naar een winkelpui met neergelaten rolluiken en haalt zijn schouders op.
Hoera, elke week koopzondag in Arnhem! Wat een feest, wat een aantrekkingskracht voor de stad! Wat een commercieel succes! Was dit nou echt nodig?

Sinds 1 januari 2014 is in Arnhem elke zondag koopzondag. Vooral de raadsfracties van VVD en D66 waren vierkant voor. ‘De enige die de sleutel van zijn zaak heeft is de winkelier, en die bepaalt zelf wel of zijn winkel opengaat of niet’, vonden de liberale raadsleden stoer. Elke zondag inkopen doen zou de binnenstad aantrekkelijker maken, ook voor mensen van buiten Arnhem. Arnhem zou gaan borrelen en bruisen van (commerciële) activiteiten.
Inmiddels is bijna een maand verstreken sinds de eerste vrije koopzondag. Van enig borrelen en bruisen is zondagmiddag niets te merken. Meer dan de helft van de winkels is gesloten, ook die van de grote ketens op belangrijke locaties als de Roggestraat en de Ketelstraat. Slechts een enkeling dwaalt door het lege stadscentrum.

Tegenstander
De SP was vrijwel de enige tegenstander van de wekelijkse koopzondag in Arnhem. Het gaat ten koste van de kleine zaken, waarvan de eigenaar vaak het enige personeelslid is. Die worden gedwongen om open te gaan als de groten dat ook doen. Dat leidt tot veel geploeter voor heel weinig omzet, tegen hoge kosten.
Bovendien is de SP geen grote vriend van de 24-uurseconomie. Al dat gejaag en gejakker om nog meer geld verarmt het leven van mensen. Als iedereen 24/7 werkt, blijft er geen tijd over voor vrijwilligerswerk, sport en ontspanning, en de zorg voor kinderen en ouderen.
Blijkbaar storen liberale partijen als VVD en D66 zich daar niet aan. Zij treuren vooral om een gemiste kans om nog meer geld, geld, geld bij elkaar te harken. Dat is ook een manier om naar de mensheid te kijken.
Intussen kunnen we constateren dat de wekelijkse koopzondag een totale flop is. Hoe lang hebben winkeliers nog zin om aan deze poppenkast mee te doen? Zoals het er nu uitziet gaat de Arnhemse koopzondag vanzelf te gronde, simpelweg aan gebrek aan belangstelling, ook van de ondernemers.

 

U bent hier