h

Schulddienstverlening niet door de markt laten uitvoeren

27 januari 2014

Schulddienstverlening niet door de markt laten uitvoeren

Schuldvarken
Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders wil de schulddienstverlening uitbesteden. Op dit moment verlenen welzijnsorganisatie Rijnstad en het Budget Advies Centrum (BAC) hulp aan Arnhemmers met schulden. Rijnstad richt zich vooral op de sociale kant en het BAC regelt de daadwerkelijke aanpak van schulden. Het college stelt voor om beide organisaties samen te voegen. Dat vindt de SP prima want deze samenvoeging is klantvriendelijker en zorgt voor betere samenwerking tussen hulpverleners. Maar de SP wil niet dat de hulp aan Arnhemmers met problematische schulden aan de markt wordt overgedragen.

Rijnstad staat bekend als een landelijke voorloper in de schulddienstverlening.
Klanten zijn tevreden over de dienstverlening en de SP ontvangt geen klachten over Rijnstad. De welzijnsorganisatie kent de stad goed en dat biedt voordelen. Zij komt ook goed uit de evaluatie van de nieuwe aanpak. Het college wil desondanks ingrijpen en stelt voor dat een marktpartij de hele schulddienstverlening overneemt. Daarbij wordt ook het personeel van het BAC overgenomen.

De wethouder denkt dat er organisaties zijn die dit allemaal goedkoper én beter kunnen doen, met kennis van de stad. Er wordt ook een vergelijking gemaakt met de schulddienstverlening in andere steden. Deze vergelijking klopt niet: in Amersfoort hebben ze geen maatschappelijk werk in huis, die juist nodig is voor de echte gedragsverandering en Almere is qua armoede niet te vergelijken met een stad als Arnhem.

De wethouder wil het liefste de schulddienstverlening aanbesteden, met minder beschikbaar budget. Er is dus ook sprake van een verkapte bezuiniging.
Maar hij weet ook dat het bestaande budget tekortschiet. De coalitiepartijen spraken in 2010 in het Lenteakkoord ook af om de wachtlijsten binnen de perken te houden.
De SP vindt dat we geen kwaliteit moeten laten verdwijnen. Het kan dus niet dat marktpartijen onder de huidige prijs gaan werken. Het komt dan ook voor dat de beste aanbieding op papier wordt uitgekozen terwijl de werkelijkheid heel anders in elkaar zit. De aanbesteding voor de huishoudelijke zorg verliep dramatisch door zulke trucs en dat zou al een waarschuwing moeten zijn om de schulddienstverlening niet aan de markt over te laten.

In Arnhem is de schulddienstverlening prima.
Rijnstad levert prima hulp aan Arnhemmers met problematische schulden en het personeel van het BAC kan veel kennis opdoen bij Rijnstad.
De SP wil dat de gemeente dus zaken blijft doen met Rijnstad en een realistisch budget besteedt aan het oplossen van schulden bij Arnhemmers. Iedere investering in de schuldhulp levert het dubbele op, blijkt uit onderzoek. De SP wil daarom een voorstel indienen om dit plan te voorkomen en tegelijkertijd de wachtlijsten aan te pakken. Arnhemmers in de schulden mogen niet de dupe worden van de karigheid van de gemeente en zeker niet aan de grillen van de markt worden overgelaten.

U bent hier