h

Studenten ArtEZ niet eens met plannen interim bestuur

17 maart 2014

Studenten ArtEZ niet eens met plannen interim bestuur

Maandagmiddag sprak ROOD Arnhem met studenten van ArtEZ, de hogeschool voor de kunsten. Het interim bestuur van deze school wil verschillende opleidingen concentreren per stad. ArtEZ bestaat nu in de steden Arnhem, Enschede en Zwolle. Die concentratie zou betekenen dat je als student alleen in Arnhem kan studeren als je mode wilt gaan doen. Wil je grafische vormgeving doen? Dan moet je bij wijze van spreken naar Enschede. Zo ontstaan er vakscholen in plaats van kunstacademies.

ROOD Arnhem is naar de kunstacademie in Arnhem gegaan om de studenten te vragen wat zij vinden van het plan van het interim bestuur om de interdisciplinariteit te stoppen. Alle studenten die we spraken reageerden erg negatief op de plannen. Nu alle opleidingen bij elkaar zitten in één stad kunnen studenten bij elkaar in de keuken kijken. Ze raken geïnspireerd door naar andere werkvormen te kijken en komen sneller in contact met medestudenten. Op die manier ontstaan er ook creatieve, vernieuwende projecten. Er wordt heel wat samengewerkt binnen de academie door de verschillende disciplines. Zo maken theaterstudenten gebruik van de kwaliteiten van studenten die zich specialiseren in film en geluid en andersom. Dan zijn er ook nog de verschillende werkruimtes. Als de modeopleiding de enige was geweest, dan zou er veel minder aanbod zijn in de verschillende werkruimtes. Nu kunnen ze ook bij fine arts aan het werk, mochten ze iets tofs voor hun collectie hebben bedacht. Kortom, het zou een enorm verlies zijn als de opleidingen van elkaar worden gescheiden.

We wilden ook graag weten wat de academie in zijn huidige hoedanigheid al heeft opgebracht voor de stad Arnhem. Er zijn talloze projecten, zoals Roof Garden, PopupKlup en Wilco die vanuit een samenwerking zijn ontstaan en heel veel cultuur de stad in brengen. Ook zijn studenten zelf bezig met projecten, waarbij ze samenwerken met studenten van de andere opleidingen. Al deze projecten willen we graag verzamelen, zodat iedereen het belang van een interdisciplinaire kunstacademie kan inzien. Heb jij ook een project dat geschikt is voor onze verzameling? Mail dan naar roodarnhem@sp.nl.

U bent hier