h

ROOD Arnhem strijdt tegen huisjesmelkers

22 mei 2014

ROOD Arnhem strijdt tegen huisjesmelkers

Al een hele tijd vecht ROOD, jong in de SP tegen huisjesmelkers. Dat zijn huisbazen die weinig tot geen onderhoud plegen aan hun pand, te veel huur vragen voor een kamer dat qua formaat een bezemkast is en huisbazen die agressief of intimiderend optreden. In Arnhem zijn er zeker dit soort huisjesmelkers te vinden en ROOD Arnhem zal samen met de huurders actievoeren tegen deze huisjesmelkers.

In de afgelopen weken heeft ROOD Arnhem niet stilgezeten als het om goede huisvesting gaat. Een rondje langs de studentenhuizen in het Spijkerkwartier brengt veel positieve, maar ook slechte verhalen over hun huisbaas. Van de week is ROOD op bezoek geweest bij een pand in het Spijkerkwartier. De desbetreffende huisbaas pleegt geen onderhoud aan het pand, er is namelijk al een lange tijd een lekkage bij de badkamer, waardoor er veel schimmel in de kamer eronder ontstaat. Die schimmel stinkt ontzettend en als de huurder klaagt bij de huisbaas, dan geeft de huisbaas het advies om altijd een raampje open te houden. Als de huisbaas al reageert, want de communicatie via de mail loopt niet altijd even soepel. Dan zijn er nog tal van andere dingen die niet kloppen bij deze huisbaas: hij rekent extra geld voor onderhoud die er nooit geweest is, een van de huurders moet met terugwerkende kracht extra geld betalen sinds hij in het pand woont voor extra gas- en waterkosten, zonder dat de huisbaas hiervan een rekening wil laten zien en hij geeft de borg niet terug wanneer huurders weer verhuizen. Tegen deze huisjesmelker moeten we actievoeren!

Alix Wassing, woordvoerder ROOD Arnhem, vindt dat huurders best wel van zich mogen laten horen: “als we in gesprek gaan met huurders merk ik dat ze vaak niet goed durven om actie te ondernemen tegen hun huisbaas. Huurders weten vaak niet wat hun rechten zijn en zijn bang hun huis uitgegooid te worden. Huisjesmelkers kunnen intimiderend overkomen en ik snap best dat huurders in hun eentje niks willen beginnen. Daarom is het belangrijk om het hele studentenhuis te organiseren in actie tegen je huisbaas. Het is gewoon erg belangrijk dat iedereen in een goed huis kan wonen, zonder dat je daar te veel geld voor kwijt hoeft te zijn. ROOD Arnhem wil daarbij helpen.”.

Heb jij ook een huisjesmelker of wil je meedoen met ROOD om Arnhem socialer te maken? Mail dan naar roodarnhem@sp.nl.

U bent hier