h

ROOD Arnhem op introdag HAN

27 augustus 2014

ROOD Arnhem op introdag HAN

Woensdagmiddag stond ROOD Arnhem op de introdag van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Op deze dag konden de nieuwe studenten in Arnhem kennismaken met de sociaalste en actiefste jongerenpartij van Nederland. Deze introdag stond voor ROOD. jong in de SP in het teken van het schuldenstelsel.

Minister Bussemaker van onderwijs gaat de studiefinanciering afschaffen en voert daarvoor in de plaats het 'sociaal leenstelsel' in. Dit sociale leenstelsel zorgt ervoor dat nieuwe studenten in het volgende jaar geen financiering ontvangen, maar zelf geld moeten gaan lenen. Er is dus beter sprake van een schuldenstelsel. Door het schuldenstelsel zit een student straks met gemiddeld 30.000 euro schuld na de studie. Tienduizenden jongeren gaan niet studeren door de dreigende studieschuld.

Het schuldenstelsel is reden genoeg om er aandacht aan te besteden op de introdag van de hogeschool. Door dropgeld en flyers uit te delen wilde ROOD Arnhem duidelijk maken dat studeren straks extra veel geld kost. Iskander, Arnhems ROOD-lid, vindt het belangrijk dat studenten van nu weten dat er studenten van straks niet zo vanzelfsprekend kunnen studeren. "De studenten die dit jaar nog beginnen, krijgen nog wel studiefinanciering. Als het aan Bussemaker ligt, is het per volgend schooljaar anders. Dan wordt het schuldenstelsel ingevoerd. Veel studenten die ik vandaag spreek, boeit het niet zoveel, want zij pakken net het laatste jaar mee. Toch is het heel belangrijk om ook deze studenten op de hoogte te brengen. Het is straks jouw broertje of nichtje die wel moet lenen en daardoor misschien minder kans heeft om te gaan studeren", aldus Iskander.

ROOD Arnhem heeft met veel (nieuwe) studenten gepraat en wenst hen een succesvol collegejaar toe. Wil jij ook samen met jongeren actie voeren tegen het schuldenstelsel of wil je andere problemen in Arnhem aanpakken? Mail dan naar roodarnhem@gmail.com en kom een keer langs bij een actie of overleg.

U bent hier