h

ROOD overhandigt Gouden Stopbord aan Manhattan

29 augustus 2014

ROOD overhandigt Gouden Stopbord aan Manhattan

Op vrijdagavond 29 augustus reikt ROOD, jong in de SP een Gouden Stopbord uit aan Manhattan op de Korenmarkt in Arnhem. Het Gouden Stopbord staat voor het stoppen van discriminatie aan de deur bij uitgaansgelegenheden. ROOD heeft in Arnhem onderzoek gedaan naar discriminatie aan de deur en kwam tot schokkende resultaten. ROOD-woordvoerder Iskander Sweet: “Bij meerdere kroegen werden mensen met een donkere huidskleur geweigerd. Dit is onacceptabel! Manhattan sprong er negatief bovenuit en ontvangt daarom deze oneervolle prijs.”

Door het Gouden Stopbord te overhandigen, laat ROOD zien dat het deurbeleid van Manhattan niet deugt. Sweet: “Het is absurd dat er in een vrij land gediscrimineerd wordt: alle Nederlanders zouden gelijkwaardig behandeld moeten worden.” ROOD eist dat kroegen hun deurbeleid veranderen en niet langer discrimineren op basis van afkomst, religie, geslacht of geaardheid. Daarnaast moet de gemeente kroegen die discrimineren stevig aanpakken.

ROOD Arnhem begon in februari met het onderzoek, door middel van steekproeven met twee groepen jongens. De ene groep jongens was van ‘buitenlandse’ afkomst en de andere van ‘Nederlandse’ afkomst. Bij 18 geteste kroegen kwamen de Nederlandse jongens zonder problemen binnen. De Nederlanders met een donkere huid mochten bij maar liefst 3 van de 18 kroegen niet naar binnen. Sweet: “Zelf ben ik ook geweigerd aan de deur. De beveiliger keek me niet eens aan en zei dat deze avond voor vaste gasten was. Tijdens het onderzoek, bleek deze ‘smoes’ vaak te worden gebruikt. Schandalig! Het wordt tijd om discriminatie waar dan ook definitief de wereld uit te helpen.”

U bent hier