h

Succesvolle Algemene Beschouwingen voor SP Arnhem

4 november 2014

Succesvolle Algemene Beschouwingen voor SP Arnhem

De Arnhemse gemeenteraad heeft zich maandag 3 november in het stadhuis uitgesproken over de begrotingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders. De Arnhemse SP kan terugkijken op een succesvolle Algemene Beschouwingen. Op voorstel van de SP heeft de gemeenteraad beslist dat de tegenprestatie voor mensen in de bijstand vrijwillig moet blijven. De subsidie voor de religieuze Stichting Living Joy is stopgezet. De motie 'instellen Buurtwet/buurtrechten' is met een grote meerderheid aangenomen.

Voorafgaand aan de stemming kregen de fractievoorzitters van de verschillende partijen het woord. SP-fractievoorzitter Cris Lenting sprak zijn zorgen uit over de ongekend hoge kortingen op de zorg, die de gemeente opgelegd krijgt vanuit het Rijk. “Het zijn barre tijden voor een groot aantal mensen, of zij nu in de zorg werkzaam zijn of van zorg afhankelijk zijn”. Lenting is blij dat Arnhem haar sociale gezicht laat zien: “Arnhem maakt hierin gelukkig het verschil, met de instelling van het sociaal noodfonds. Hiermee kunnen we de ergste nood de komende jaren verlichten en een zachtere landing bewerkstelligen”. Het VVD/PvdA-beleid van dit huidige kabinet kreeg van Lenting een veeg uit de pan: “Het is dan ook duidelijk dat de SP deze gelden niet voor voorgestelde lapmiddeltjes gaat gebruiken. Laat de partijen die daarmee komen vooral hun landelijke partijcollega's aan de oren trekken”.

De gemeenteraad heeft beslist dat de tegenprestatie voor mensen in de bijstand niet wordt verplicht. SP-raadslid Desiree Egberts had zich hier hard voor gemaakt. Egberts zette haar amendement kracht bij in haar betoog: “De tegenprestatie zou, naar onze mening, vrijwillig moeten zijn en je moet mensen positief stimuleren om iets te gaan doen. Iedereen heeft immers een passie. Investeer in mensen! En leg ze geen dwang op. Daarom het amendement Stimuleren in plaats van Tegenpresteren.” Het amendement werd samen ingediend met D66 en GroenLinks en uiteindelijk met 28 stemmen voor en 10 stemmen tegen aangenomen.

De subsidie voor Living Joy is van de baan. De religieuze Stichting Living Joy verzorgde de dagbesteding voor mensen met psychosociale- en/of verslavingsproblemetiek. Living Joy heeft het bekeren van mensen nooit goed losgekoppeld van de inloopfunctie. En dat was een doorn in het oog van de SP. Daarnaast verkeert de stichting in financieel zwaar weer en komt zij de afspraken voor de inloopavonden niet na. De Arnhemse SP stelde voor om de dagbesteding van deze kwetsbare doelgroep neer te leggen bij Stichting EcoVrede. Deze organisatie zit op dezelfde locatie als Living Joy, maar heeft ruimere openingstijden en is prima in staat om de inloopfunctie te kunnen invullen. Het amendement van de SP werd met een grote meerderheid aangenomen.

Het voorstel van de SP om buurtrechten vast te leggen (vastgelegd in een motie van Desiree Egberts) heeft groen licht gekregen. SP fractievoorzitter Lenting: “Inwoners van de stad pakken ook steeds vaker zelf de handschoen op. (..) De door de SP en andere partijen ingediende motie Buurtwet/buurtrechten sluit hier mooi op aan. De SP vindt dat mensen veel meer zeggenschap moeten krijgen over hun buurt, hun wijk. Zij weten het beste wat de wijk nodig heeft. Mensen moeten daarbij niet stuklopen op bureaucratie of andere belemmeringen. En daarom is het goed om een aantal rechten en plichten vast te leggen, zodat je burgerinitiatieven een extra impuls geeft en ook daadwerkelijk aan de stad laat zien: jullie mogen niet alleen meepraten, maar ook daadwerkelijk meedoen en met een plan komen.” (Zie ook de weblog van Egberts en het artikel over Buurtrecht elders op deze website.)

Bij het vaststellen van het beleidsplan en de verordeningen Jeugdhulp en Wmo nam SP raadslid Paulien Lunter het woord. “Wat betreft de verordening jeugdzorg is de SP verheugd met de toezegging van wethouder Leisink dat het Persoonsgebonden budget ook in geval van hogere kosten dan de zorg in natura zal worden toegekend. Hiermee wordt de keuzemogelijkheid van de cliënt verruimd”, aldus Lunter in haar betoog. Aan wethouder Henk Kok gaf Lunter een compliment: “De SP is wat betreft de verordening Wmo blij met de toezegging van wethouder Kok dat mensen met geheugenproblematiek zoals dementie recht hebben op vervoer naar de dagbesteding”.

De SP heeft daarom ook ingestemd met beide verordeningen. Met 27 stemmen voor en 12 stemmen tegen is de Arnhemse begroting voor de periode 2015-2018 aangenomen. 

Door: Anette Beumer

U bent hier