h

Handtekeningen tegen huurverhogingen Vivare

9 april 2015

Handtekeningen tegen huurverhogingen Vivare

Foto: Thorsten Kemper / SP Arnhem

Huurdersverenigingen uit de regio hebben woensdagmiddag ruim 1.300 handtekeningen overhandigd aan Eric Angenent, directeur van woningcorporatie Vivare. Zij kregen hierbij steun van stichting Het Huurdershuis en de actiegroep Huur te Duur van de SP. De gezamenlijke partijen protesteren tegen de huurverhoging die vanaf 1 juli gaat gelden voor huurders van Vivare. 

Foto: Paul Kusters / SP Arnhem

José van den Born overhandigt 1300 handtekeningen

De huren in de sociale woningbouw zijn voor veel mensen onbetaalbaar geworden. “Het water staat hen niet tot de lippen, maar allang over de lippen,“ liet een duidelijk geëmotioneerde Leo de Wijs, voorzitter van Huurdersvereniging Elst, de aanwezigen weten. Vivare-directeur Angenent is echter niet van plan om de geplande huurverhoging terug te draaien. Hij zei dat de huurverhoging noodzakelijk is vanwege de verhuurdersheffing, opgelegd door Den Haag. Vivare moet van de overheid jaarlijks 17 miljoen euro in de staatskas storten. En dit geld wordt dus gehaald bij de huurders. ‘Jammer’, vindt voorzitter van huurdersvereniging De Brug, José van den Born: „Het is voor huurdersvereniging de Brug niet altijd helemaal duidelijk geweest of Vivare nu inderdaad echt dat geld zo hard nodig heeft om rond te kunnen komen.“ Extra zuur is dan ook dat Vivare maar liefst vijf directeuren telt en gehuisvest is in zes fraaie kantoorgebouwen. Binnenkort verhuist Vivare zelfs naar een nieuw kantoor. Deze verhuizing zal ook weer veel geld kosten.

Foto: Paul Kusters / SP Arnhem

José van den Born overhandigt een kopie aan Joost Blasweiler van actiegroep Huur te Duur

De gezamenlijke huurdersverenigingen zouden het liefst willen dat de huren bevroren worden of worden verlaagd. Joost Blasweiler van de actiegroep Huur te Duur: „Woningcorporaties moeten serieus overwegen om de huurverhoging niet door te voeren. Zij zouden zelfs moeten overwegen om net als woningcorporatie Talis in Nijmegen over te gaan naar huurverlaging. Steeds meer mensen verkeren immers in financiële problemen door de toenemende stijging van de huurprijzen en de vaste lasten.” De corporaties Portaal en Volkshuisvesting hebben al laten weten dat zij wat de huurverhoging betreft dit jaar niet het onderste uit de kan willen halen. 

Wethouder Gerrie Elfrink (SP) van wonen heeft laten weten dat hij de huurverhogingen voor huurders die in financiële moeilijkheden verkeren, wil aankaarten in het overleg van de 32 grote gemeenten, de G32. Eric Angenent van Vivare beloofde mee te willen werken aan de oproep van de huurdersverenigingen om op te trekken naar Den Haag, maar deed geen concrete toezeggingen.

Ben je huurder van een woningstichting dan kun je de actie Huur te Duur ondersteunen door ons te mailen dat je bezwaar hebt tegen de huurverhoging sp@arnhem.nl. In deze mail wel graag vermelden bij welke woningstichting je de woning huurt. Het is belangrijk om veel bezwaren op te halen, dus we hopen je mail spoedig ontvangen.

Via de onderstaande link kunt u kijken naar een reportage over de overhandiging van de handtekeningen:

http://youtu.be/1KjLiaC36No

Door: Anette Beumer

 

U bent hier