h

Geen geld voor Dubbelspoor Achterhoek

4 juli 2016

Geen geld voor Dubbelspoor Achterhoek

Alle handtekeningen van de reizigers van de spoorlijn Arnhem - Winterswijk ten spijt heeft provinciale staten niet ingestemd met de SP motie voor verdubbeling van het spoor tot Doetinchem. Daarmee breken de collegepartijen, VVD - CDA - D’66 en PvdA, een verkiezingsbelofte. Erger nog, ze gaan recht tegen hun eigen college akkoord in. De SP is zeer teleurgesteld over de houding van PS, maar gaat door met acties vóór Dubbelspoor Achterhoek.

Foto: Maurits Gemmink / Maurits Gemmink

Maurits Gemmink, Statenlid en woordvoerder Mobiliteit namens de SP: "Hier begrijp je toch niets van. Iedereen is het er over eens dat de Achterhoek een stabiele en betrouwbare spoorlijn nodig heeft. Collegepartijen geven als stemverklaring dat ze het een sympathieke motie van de SP vinden. Toch stemmen ze tegen. We wonen in de rijkste provincie van Nederland. Een provincie die makkelijk 80 miljoen voor spoorverdubbeling vrij kan maken maar het college vindt het blijkbaar belangrijker miljarden op de bank te hebben staan. En de Achterhoek mag over een gammel, storingsgevoelig spoorlijntje boemelen!"

Gedeputeerde van Dijk wees de SP-motie af. Volgens het college worden de problemen op het spoor opgelost door vier kilometer te verdubbelen tussen Zevenaar en Didam. Het college is een van de weinigen die gelooft
in dit wonder. Kenners weten dat spoorverdubbeling, tot in ieder geval Doetinchem, de enige oplossing is om de storingsgevoeligheid van deze
spoorlijn aan te pakken.

"Het is gewoon kortzichtig van de staten om deze spoorlijn niet eens goed aan te pakken. Arnhem - Winterswijk is de drukste regionale spoorlijn van Nederland. Vele Achterhoekers zijn er van afhankelijk voor werk of opleiding. Dan is 80 miljoen voor Gelderland een klein bedrag om een groot probleem op te lossen." zegt Gemmink. "Maar wij geven niet op! Wij gaan net zo lang door, samen met de reizigers en andere
belanghebbende partijen, tot de Achterhoek een goede, betrouwbare en stabiele spoorlijn heeft!”

 

U bent hier