h

Hogere inschaling thuiszorgmedewerkers niet volgens afspraak uitgevoerd

13 juli 2016

Hogere inschaling thuiszorgmedewerkers niet volgens afspraak uitgevoerd

Om ons heen hebben andere gemeenten enorm bezuinigd op de huishoudelijke hulp en veel thuiszorgmedewerkers op straat werden gezet. De Arnhemse SP heeft als één van de weinige gemeenten in het coalitieakkoord afspraken gemaakt over een hoger salaris van de medewerkers: inschaling in FWG 15 in plaats van 10.  Hulp bij huishouden (Hbh) houdt meer in dan het uitvoeren van huishoudelijke taken. Daarom hoort er ook een hoger salaris bij. Een belangrijke taak bij Hbh is de signalerende functie. Als er  iets is veranderd aan de situatie van de cliënt dan kan dit op tijd worden gemeld bij de zorgverleners. Denk bijvoorbeeld aan minder goed lopen, vaker vallen, zichzelf minder goed verzorgen of vergeetachtig worden. Hierdoor kan snel actie worden ondernomen. Zeker nu mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten blijven wonen is dit belangrijk.

Op 29 juni 2015 werd het raadsvoorstel met deze salarisafspraak en signalerende functie aangenomen. In dit voorstel staat duidelijk vermeld dat de salarisschaal verhoogd zal worden van FWG 10 naar FWG 15. Dit zou 1 februari 2016 ingaan.  In het coalitieakkoord “Met de stad” staat letterlijk: “Medewerkers in de thuiszorg verrichten belangrijk werk. Zij geven daarbij invulling aan de zogenaamde “signalerende functie”. Door deze kwaliteitseis vallen zij ten minste in loonschaal Fwg 15”.

De SP ontving vanaf begin dit jaar diverse signalen vanuit thuiszorgmedewerkers dat zij nog niet hoger ingeschaald waren. Daarom stelde gemeenteraadslid Paulien Lunter van de SP op 21 maart j.l. hierover mondelinge vragen aan het college. Wethouder Haga gaf aan hierop toe te zien en heeft daarna contact opgenomen met de gecontracteerde thuiszorgorganisaties. De SP heeft ook daarna contact gehouden met de wethouder en de desbetreffende gemeenteambtenaar. In april gaf de wethouder aan dat alle gecontracteerde organisaties op de afgesproken manier betaalden.

Uit onderzoek van de SP blijkt dat verschillende thuiszorgmedewerkers nog steeds niet op het juiste niveau zijn ingeschaald, maar dat hun salaris wel opgehoogd is. Een hogere schaal geeft echter meer mogelijkheden om door te groeien.

Mede daarom heeft de SP de volgende vragen aan het college voorgelegd:

  1. Is in de aanbestedingsbrief alleen gesproken over een tarief en niet over de hogere salarisschaal Fwg 15? Kan de raad per direct inzage krijgen in de aanbestedingsbrief?
  2. Zijn de afspraken over de inschaling op FWG 15 eenduidig gemaakt of komen zorginstellingen de gemaakte afspraken niet na?
  3. Hoe gaat het college regelen dat de afspraken uit het coalitieakkoord met betrekking tot Hbh en de inschaling op FWG 15 correct uitgevoerd wordt m.i.v. februari 2016?

 

U bent hier